Davor Javorovic/PIXSELL

PROTIV NASILJA: U Zagrebu održana prosvjedna akcija “Preuzmite odgovornost za ubojstva žena”

Prosvjedna akcija “Preuzmite odgovornost za ubojstva žena” istoimene inicijative održana je u subotu na zagrebačkom Trgu Petra Preradovića  tijekom koje su organizatorice rekle kako žele upozoriti na probleme koje institucije nadležne za suzbijanje nasilja u obitelji i kažnjavanje počinitelja “sustavno zanemaruju ili im posvećuju nedovoljno pažnje”.

“Ističemo da su od početka ove godine četiri žene izgubile živor, dok je u nešto više od godinu dana 16 žena ubijeno od strane muških osoba s  kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. Ubijene su žene svih generacija – kćeri, majke i bake”, naglasile su prosvjednice tijekom skupa i performansa.

Jedna od organizatorica prosvjeda Josipa Tukara izjavila je kako su se danas okupile da bi odale počast svim ubijenim ženama i zato što žele pozvati institucije da provode zakone koje su donijeli.

Želimo da cijelo društvo preuzme odgovornost za sve žene čije su smrti mogle biti spriječene a nismo reagirali na vrijeme, naglasila je. Napomenula je kako ta inicijativa okuplja razne aktivistice civilnog društva, feministkinje i razne građanke s ciljem borbe protiv nasilja nad ženama.

Na skupu pročitan je proglas  inicijative “Preuzmite odgovornost za ubojstva žena” u kojem se, među ostalim, traži poboljšanje i provođenje zakona i procedura kojima se štiti žrtva a ne nasilnik. Zatražena je hitna ratifikacija Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (Istanbulska konvencija) koja obvezuje institucije države na zaštitu žena od svakog oblika nasilja.

Traži se i odgovor zašto je odgođeno stupanje na snagu novog Zakona o zaštiti nasilja u obitelji koji je trebao stupiti na snagu prvog siječnja ove godine.

Zahtijeva se, među ostalim, regulirano i nadzirano provođenje mjera zaštite žrtve, koje uključuje i sankcije za neprovođenje.

Prosvjednice su u proglasu zatražile i “hitno uvođenje građanskog odgoja i odgoja nenasilja koji će promicati ustavnu vrijednost Republike Hrvatske o ravnopravnosti svih građanki i građana, kao jedini lijek za oporavak i stvaranje zdravog društva”.

Komentiraj