FaH

PROTIV KONFERENCIJE O KLIMI: U Parizu se sukobili prosvjednici i policija

Francuske redarstvene snage su u nedjelju u Parizu suzavcem i šok granatama rastjerivale stotine prosvjednika protiv konferencije o klimi među kojima su neki gađali policiju raznim predmetima, izvijestio je AFP.

Nekoliko desetaka maskiranih prosvjednika odjevenih u crno bacali su staklene boce na policiju koja je bila raspoređena u velikom broju. Prosvjednici su na njih bacili i ogradu pa su ovi uzvratili suzavcem.

Usprkos zabrani organiziranja javnih skupova uvedenoj nakon napada 13. studenoga, prosvjednici su se uputili prema Trgu Republike, u strogom središtu prijestolnice. Neke je policija privela silom.

Taj trg je nakon terorističkih napada postao mjesto okupljanja Parižana, turista i stranih čelnika koji žele odati počast žrtvama napada. U podnožju središnjeg kipa položeno je cvijeće, svijeće i poruke u sjećanje na žrtve napada za koje je odgovornost preuzela skupina Islamska država (IS).

Prosvjednici su se okupili na poziv manjih skupina koje se nazivaju “Anticop21”. “Izvanredno stanje, policijska država. Nećete nam oduzeti pravo na prosvjede”, izvikivali su neki.

Tijekom jutra više tisuća ljudi – više od 10.000 po procjeni organizatora, a 4500 po procjeni policije – u miru su formirali dug ljudski lanac između Trga Republike i Trga naroda, nešto istočnije.

Htjeli su upozoriti na “izvanredno stanje klime” dan prije početka UN-ove konferencije o klimi u Bourgetu, blizu Pariza, na kojoj će sudjelovati čelnici gotovo 150 zemalja svijeta.

Ljudski lanac bit će organiziran i izvan francuske prijestolnice, pa tako i na zapadu zemlje.

Komentiraj