PROSVJEDI PROTIV VLADE: Poljaci obilježili Dan slobode

FaH

Dvadeset i sedam godina nakon uvođenja demokratskih izbora u Poljskoj, u subotu je širom zemlje održan niz prosvjednih skupova i piknika za slobodu, slaveći u isto vrijeme demokraciju i optužujući sadašnju vladu da je ruši.

Više od 10.000 ljudi sudjelovalo je na prosvjedu u Varšavi. Kao i ostale skupove, organizirao ga je oporbeni Odbor za obranu demokracije (KOD).

Prosvjede je podržao Lech Walesa, bivši sindikalni vođa, dobitnik Nobelove nagrade za mir i prvi demokratski izabran predsjednik države nakon pada komunizma, zajedno s bivšim predsjednicima Aleksandrom Kwasniewskim i Bronislawom Komorowskim.

Walesa nije sudjelovao na prosvjedu, dok Kwasniewski i Komorowski jesu i to na čelu povorke.

Prosvjednici su izvikivali slogane “Sloboda, jednakost, demokracija” mašući poljskim i europskim zastavama.

KOD je organizirao prosvjede zbog, kako tvrdi, potkopavanja poljskog ustava i vladavine prava.

Vođa vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski optužio je protivnike vlade za “pobunu” na stranačkom skupu ranije u subotu.

Današnji dan, 4. lipnja, Dan je slobode u Poljskoj jer su se na taj dan, 4. lipnja 1989., održali prvi djelomično demokratski izbori. Walesina Solidarnost dobila je tada sva zastupnička mjesta koja nisu bila rezervirana za Komunističku stranku ujedinjenih poljskih radnika. To je bio početak mirne tranzicije na demokraciju. Prvi posve slobodni izbori održani su 1991.

Suosnivač KOD-a Krzysztof Lozinski podsjetio je tim povodom da tranzicija u svim istočnoeuropskim zemljama nije bila mirna, primjerice u Rumunjskoj, gdje je Nicolaeu Ceausescu ubijen jer, kako je kazao, “nije htio razgovarati s društvom.”

“Ne želimo da tako stvari završe u Poljskoj”, upozorio je.

Trojica bivših poljskih predsjednika ranije su u otvorenom pismu pozvali narode Europe da stanu u obranu demokracije i vladavine prava.

Europska komisija pokrenula je istragu o poštivanju vladavine prava u Poljskoj.

Komentiraj