Za blagdan svetog Vinka posebno je veselo u Feričancima u kojima vinarija FeraVino njeguje bogatu povijest Slavonije. I ove godine na obroncima Krndije okupilo se oko tisuću posjetitelja kako bi proslavili početak nove vinogradarske godine.

Na blagdan svetoga Vinka, 22. siječnja, poznatog kao Vincekovo ili Vinkovo, vinogradari u kontinentalnom dijelu Hrvatske, ali i diljem svijeta zazivaju blagoslov za svoje vinograde nadajući se obilnoj berbi, jer je on zaštitnik vinogradara, vinograda i vina.

Od davnina se u Feričancima uoči svetoga Vinka održava tradicionalna manifestacija Feričanačko vince koja njeguje hrvatske pučke običaje poput rezidbe trsova na tri pupa, kićenja čokota kobasicama i kulenom te zalijevanja vinove loze lanjskim vinom, a sve kako bi se prizvala rodna godina.

Ove lijepe tradicije drži se i poznata hrvatska vinarija FeraVino, kojoj je berba 2015. godine bila je jedna od najboljih u posljednjih dvadeset godina, dok je 2016. bila izazovna, ali po kvaliteti vina iznadprosječna. Nakon dvije uspješno provedene izborne berbe, prošla godina okrunjena je Ledenom berbom sorte Frankovka 2016., ponosom vinarije.

Proslava i ovogodišnjeg Feričanačkog vinca potrajala je do sitnih sati, oko tisuću uzvanika, susjeda i poslovnih partnera, na obroncima Krndije uživalo je u druženju, obilju hrane i vrhunskim vinima.

“Zahvaljujući iznimnom trudu stručnjaka iz FeraVina pod vodstvom glavnog enologa, vrsnog i iskusnog Marijana Kneževića, kao i trudu marljivih berača čije su ruke prikupile tone i tone vrhunskoga grožđa, FeraVino je osvojilo niz nagrada na domaćim i svjetskim ocjenjivanjima vina, postavši prepoznatljivo od Londona do New Yorka. Cilj FeraVina je postati vodećom kontinentalnom vinarijom crnih vina te proizvođačem vrhunskih bijelih vina, o čijoj kvaliteti već svjedoče brojna priznanja. Radom na razvoju i kvaliteti brandova te novim smjerom lansiranja mladih i modernih vina, FeraVino bilježi sve bolje rezultate na domaćem i stranim tržištima”, rekao je Luka Vrga, direktor prodaje i marketinga FeraVina.

Julio Frangen/facebook.com
Julio Frangen/facebook.com
Julio Frangen/facebook.com
Julio Frangen/facebook.com
Julio Frangen/facebook.com
Julio Frangen/facebook.com
Julio Frangen/facebook.com
Julio Frangen/facebook.com

Komentiraj