PROMILI ZA SRČANI UDAR Alkohol je opasan za žene, čak i kad u njemu ne pretjeruju

Autor:

Pixabay

Čašica žestokog prije ručka ili čaša dobrog crnog vina poslije ili pak hladno pivo u sparnu ljetnu večer mnogima odlično “sjeda”. I dok je među navedenim alkoholnim pićima rastavni veznik, ne bi trebalo biti problema. Pretvori li se u sastavni i zareda, može biti da alkoholu ne možete odoljeti.

No, nedavno istraživanje pokazalo je da čak i malo više od minimalne količine alkohola može štetno djelovati na žensko zdravlje.

Više od jednog pića – opasno za žene

Američka studija u kojoj je sudjelovalo 432.265 ispitanika – otprilike 243.000 muškaraca i 189.000 žena u dobi od 18 i 65 godina, a koju prenosi HuffPost, otkrila je da žene koje su u prosjeku pile više od jednog alkoholnog pića dnevno, imaju veći rizik od razvoja koronarne bolesti srca. Istraživanje je provela organizacija Kaiser Permanente Northern California.

Koronarna bolest srca uzrokovana je suženjem ili začepljenjem koronarnih arterija što otežava opskrbu srca kisikom. Simptomi uključuju otežano disanje i bol u prsima te srčani udar.

Znanstvenici su kroz četiri godine pratili ispitanike i njihove navike vezane uz konzumaciju alkohola. Ispitanici su bili podijeljeni u tri skupine – oni koji su pili jedno do dva pića tjedno kategorizirani su kao oni koji konzumiraju malo alkohola. Tri do sedam pića za žene i tri do 14 pića za muškarce kategorizirano je kao umjerena konzumacija, a 15 ili više pića za muškarce i osam ili više za žene smatralo se pretjeranom konzumacijom alkohola.

Iako se definicije prekomjernog opijanja razlikuju, u ovoj studiji ono je definirano kao više od tri pića dnevno za žene i više od četiri za muškarce.

Utvrđeno je da je konzumacija osam ili više alkoholnih pića tjedno povezana s 33% do 51% većom vjerojatnošću razvoja koronarne bolesti srca kod mladih do sredovječnih žena, u usporedbi sa ženama koje piju manje.

Sve više mladih žena pije

Ipak, najvećem riziku bile su izložene žene koje su prekomjerno pile. Rizik da obole od koronarne bolesti srca za njih je bio 68% veći, nego kod žena koje su umjereno konzumirale alkohol.

Muškarci koji su prekomjerno pili, bili su 33% više izloženi riziku od razvoja koronarne bolesti srca u usporedbi s onima koji su umjereno pili.

“Žene drugačije metaboliziraju alkohol od muškaraca zbog bioloških i fizioloških razlika, a to može pridonijeti povećanom riziku od srčanih bolesti koje smo otkrili”, rekao je voditeljica studije Stacy Sterling. “To je zabrinjavajuće jer postoji sve veći broj mladih i sredovječnih žena koje previše piju.

Osim što štetno djeluje na arterije, alkohol može izazvati nepravilni rad srca, povećati tlak i opteretiti jetra te dovesti do brojnih kroničnih bolesti. O tom kako utječe na naše društvene i obiteljske veze te psihu, ne treba niti govoriti.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.