IGRA SA ŽIVOTOM Mladi se sve više drogiraju i piju, a u porastu je i osvisnost klađenja

Autor:

Pixabay

U Rijeci je održan edukacijski stručni skup o prevenciji ovisnosti zbog konzumacije energetskih pića i opijata.

“Veliko europsko istraživanje u kojem je sudjelovalo 37 tisuće djece i adolescenata pokazalo je šokantne podatke da gotovo 20 posto djece do 10 godina i gotovo 70 posto adolescenata konzumira energetska pića”, istaknula je na međužupanijskom stručnom skupu Agencije za odgoj i obrazovanje Zrinka Selestrin iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Energetska pića i alkohol

Upozoravajući da se kroz različita istraživanja ističu brojne štetne posljedice konzumacije energetskih pića, poput ubrzanog pulsa, vrtoglavice i dehidracije, Selestrin je dodala da njihova dosljedna konzumacija korelira s rizičnim ponašanjima kao što je korištenje droge te konzumacija alkohola.

Upozorila je da je među mladima sve popularnija upravo kombinacija energetskih pića i alkohola.

“To nosi druge potencijalne opasnosti, jer umor je jedan od načina kojim nam tijelo šalje poruku da smo pretjerali s alkoholom. Međutim, ako imamo stimulirajući učinak kofeina koji se nalazi u energetskim pićima on će blokirati depresivni učinak alkohola i imamo dojam da možemo popiti više”, kaže Selestrin.

To se među mladima zove “budno pijanstvo”.

Osim toga i energetska pića i alkohol su diuretici te uzrokuju dehidraciju te se povećavaju štetne posljedice. Također, pokazalo se da su osobe koje kombiniraju energetska pića i alkohol sklonije konzumaciji psihoaktivnih droga, upozorila je Selestrin.

UŽAS! Zombi droga pred vratima Hrvatske: U susjedstvu prvi slučajevi predoziranja

Šteta od energetskih pića

Uz kofein istaknula je i druge štetne sastojke energetskih pića te je poseban naglasak stavila na šećer i činjenicu da jedna limenka sadrži više od pet žličica šećera.

Navodeći da su različite države različito pristupile problemu konzumacije energetskih pića Selestrin je kazala da su Litva i Turska potpuno zabranile njihovu prodaju, ali europske zemlje i dalje nemaju konkretno riješenje i konkretnu politiku za zabranu takve vrste pića.

“Također, kada je u pitanju ova problematika istraživanja je generalno jako malo. Ono što se iz dostupnih istraživanja može vidjeti je da konzumacija raste s dobi, a spolne razlike se smanjuju“, kaže.

Nedavno je objavljena i meta analiza, koja pokušava uokviriti različita istraživanja, a koja je pokazala da će se oni koji konzumiraju energetska pića uključiti u različite oblike delikventnog ponašanja, rizičnog upravljanja vozilom, izostajanja s nastave i slično te je u skladu s tim prisutan i loš način života, rekla je Selestrin.

Upozorila je i na loš školski uspjeh, a dodajući da su teške posljedice rijetke kazala je da se ipak događaju te su često rezultat kombinacije neke druge supstance s energetskim pićima ili su rezultat nekih komplikacija koje su povezane s kardiovaskularnim bolestima, piše Novi list.

Kao jedan od većih problema naglasila je reklamiranje energetskih pića, a trgovačke prakse u trgovinama dodatno motiviraju na konzumaciju.

Europski centar za praćenje droga objavio koja zemlja ima najveću stopu smrtnosti. Vlada uzlazni trend

Novi trendovi u konzumaciji droga

Govoreći o novim trendovima u konzumaciji droga Jovanka Šekuljica iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije kazala je da je nekada najviše bilo heroinskih ovisnika, ali posljednjih desetljeća došlo je do nagle ekspanzije novih sintetičkih droga.

“Danas u Europi imamo prijavljeno 700 novih psihoaktivnih supstanci, a ono što je jako zabrinjavajuće je da nemamo dovoljno znanstvenih istraživanja o štetnim učincima na zdravlje. Riječ je o klupskim dizajnerskim drogama kojima popularnost stalno raste. Imamo globalno tržište s lako dostupnim drogama i jeftinom proizvodnjom”, ističe Šekuljica.

Pogrešna je predodžba konzumenata da su te droge bezopasne, jer kada pitate mlade što misle o marihuani većina ima pozitivne stavove.

Međutim, sam učinak marihuane danas je puno štetniji nego nekada. Danas je u marihuani THC-a do 30 puta više nego nekada, a učinak sintetske marihuane je 40 do 100 puta jači nego kod prirode marihuane.

“Sintetska je lako dostupna, u atraktivnim pakiranjima i primamljivih naziva, a prodavala se i kao osvježivač zraka i to je bio razlog zbog kojeg je bila dostupna djeci”, navela je Šekuljica.

Problem s ketaminom i fentanilom

Ističući i ketamin kao jednu od aktualnijih klupskih droga istaknula je da se radi o drogi koja je popularna na festivalima diljem Jadrana te je upozorila da se radi o anestetiku koji se koristi u veterini te daje osjećaj euforije i pojačane energije.

“Radila sam s pacijentima koji su koristili ketamin i nakon početne euforije dolazilo je do depresije, znojenja, bolova u mišićima te čitavog niza drugih poremećaja”, upozorava Šekuljica.

Opasna droga proširila se Europom, HZJZ upozorava: “Čak i male količine mogu biti opasne po život”

Kod ove vrste droge može biti prisutna i akutna psihoza, koja je može javiti kod svih sintetskih droga.

Javljaju se sumanute misli i obmane osjetila, a to je problem sintetskih droga, jer pored dijagnoze ovisnosti javljaju se i neki drugi psihijatrijski poremećaji koji zahtijevaju adekvatno liječenje.

Od zloupotrebe fentanila u Hrvatskoj su zabilježena dva smrtna slučaja, a u EU njih 137.

Riječ je o sintetskoj drogi koja je sto puta jača od morfija te su dovoljne male količine, nekoliko zrnaca, koje mogu izazvati smrtni ishod.

Kocka, video igre i klađenje

Sanja Nikolić iz službe za droge Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo kao posebnu zabrinjavajuću ovisnost istaknula je kockanje, video igre te on-line klađenje.

Riječ je o vrstama ovisnosti koje su sve prisutnije među mladima. Kao jedan od ključnih ciljeva nacionalne politike istaknula je kvalitetne znanstveno utemeljene programe.

Danas se u Hrvatskoj provodi više od 300 preventivnih programa, najvećim dijelom u školama, a od svih tih programa možda ni njih deset ne bi zadovoljilo kriterije kvalitetnih i znanstveno utemeljenih programa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.