Projektant staklene piramide u Louvreu umro u 102. godini

Američki arhitekt kineskog podrijetla I.M. Pei umro je u 102. godini, objavio je u četvrtak New York Times, a njegov moderni dizajn i visokoprofilni projekti, poput staklene piramide pariškog muzeja Louvre, učinili su ga jednim od najpoznatijih i najplodonosnijih arhitekata 20. stoljeća.

Ieoh Ming Pei, sin istaknutog bankara u Kini, napustio je svoju domovinu 1935. godine, preseljenjem u Sjedinjene Države studirao je arhitekturu na Massachusetts Institute of Technology i Sveučilištu Harvard, a 1955. u New Yorku osniva svoju tvrtku.

epa07577475 (FILE) – Chinese-US architect Ieoh Ming Pei smiles after he was awarded the ‘Orient and Occident Prize’ of the Erwin Wickert Foundation at the new Museum of Modern Arts in Luxembourg, 03 July 2006 (reissued 17 May 2019). Chinese-US architect Ieoh Ming Pei has died on 16 May 2019 at the age of 102 in New York City, New York, USA. EPA/HARALD TITTEL GERMANY OUT *** Local Caption *** 53480219

Muzeji, općinske zgrade, hoteli, škole i drugi objekti koje je Pei projektirao širom svijeta pokazuju preciznu geometriju i apstraktnu kvalitetu, uz poštovanje prema svjetlu, uglavnom uz korištenje kamena, betona, čelika i stakla, piše Reuters.

Obnova pariškog muzeja Louvre, čiji dijelovi datiraju iz 12. stoljeća, pokazao se kao najkontroverzniji Peiov rad, a za taj posao angažirao ga je francuski predsjednik Francois Mitterrand. Pei je tako na ulazu u taj poznati muzej projektirao staklenu piramidu, s tri manja piramide u blizini, što je predstavljalo upečatljiv kontrast postojećim objektima Louvrea u klasičnom francuskom stilu.

To je izazvalo ljutnju mnogih Francuza, neki su tamošnji mediji takvo rješenje opisali i kako “dodatak Disneylandu”, dok je i sam Pei priznao da je Louvre nesumnjivo njegov najteži posao u karijeri.

Pei je i u nekim ostalim značajnim radovima koristio motiv staklene piramide, pa ju je tako dizajnirao i na ulazu u Kuću slavnih rock and rolla u Clevelandu.

Ostali značajni radovi uključuju i projektiranje knjižnice John F. Kennedy u Dorchesteru u Bostonu, Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja u Boulderu u američkoj saveznoj državi Colorado, istočnog krila Nacionalne umjetničke galerije u Washingtonu te gradske vijećnice u Dallasu, piše Reuters.

Pei je 1983. osvojio međunarodnu nagradu za arhitekturu Pritzker, a osvojenih 100 tisuća dolara iskoristio je za pokretanje programa za kineske arhitekte koji žele studirati u SAD-u.

Komentiraj