Proizvodnja jagoda – skrivena prilika za hrvatske poljoprivrednike

AgroFructus komunikacije

Predsjednik Uprave AgroFructus Grupe, Denis Matijević, ističe kako u proizvodnji jagoda leži golem potencijal.

Tvrtka AgroFructus posljednjih nekoliko godina povećava proizvodnju i otkup jagoda, no pogled na sliku ukupne proizvodnje jagoda u Hrvatskoj pokazuje kako je, u odnosu na 2014. godinu, proizvodnja pala i u odnosu na rekordnu 2013. godinu upola je manja.

Posljednje dvije godine proizvođačima jagoda velike štete nanio je mraz i dugotrajni kišni periodi. Sve su to izazovi za proizvođače koji se suočavaju s propadanjem nasada. Jagode u kontroliranim uvjetima (plastenicima) puno manje stradavaju od nepovoljnih vremenskih uvjeta i budućnost je upravo u takvoj proizvodnji…

Prostor za povećanje proizvodnje nalazi se u produženju sezone proizvodnje, a time i potrošnje.

„Jagoda je radno intenzivna i kao takva značajno doprinosi (samo)zapošljavanju. Produženje sezone može se raditi na način da poslije Doline Neretve i Slavonije, pokrenemo proizvodnju u brdsko-planinskim područjima, jer klimatski je to zadovoljavajuće područje, a treba naglasiti da bi to imalo strašan utjecaj na taj dio Republike Hrvatske u smislu (ne)migracije“, naglasio je Denis Matijević.

Rekordne 2013. godine, prema podacima HGK, proizvedeno je 4 800 tona jagoda. Te smo godine izvezli jagoda u vrijednosti od oko 450 tisuća eura, dok smo uvezli tri i pol puta više. U 2015. godini situacija je znatno nepovoljnija. Naime, proizveli smo gotovo upola manje jagoda, izvezli malo, a uvezli smo gotovo 10 puta veću vrijednost od izvoza.

Prosjek proizvodnje jagoda u Republici Hrvatskoj iznosi oko 2 500 tona…

Komentiraj