PROGLAŠEN DAN ŽALOSTI U bombaškim napadima u Istanbulu ubijeno 38 osoba, više od 150 ranjeno

EPA/SEDAT SUNA

Dvadeset devet osoba je ubijeno, uglavnom policajaca, a 166 ranjeno u dvostrukom bombaškom napadu u subotu u Istanbulu, izjavio je u nedjelju ujutro turski ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu.

Dvadeset i sedam ubijenih bili su policajci, rekao je ministar Soylu novinarima u Istanbulu.  Dodao je i da turska vlada vjeruje da se radilo o sinkroniziranim napadima.

Broj poginulih u nedjelju ujutro porastao je na 38, od čega je 30 policajaca, objavili su svjetski mediji.

Napadi su se dogodili nakon nogometne utakmice domaćeg Bešiktaša i Bursaspora – jedan je bio autobombom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice koji se raznio među policajcima u obližnjem parku Macka, 45 sekundi kasnije.

Napad na autobus dogodio se dva sata nakon utakmice, kada su navijači već napustili stadion u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Bospora.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio da su teroristi za cilj imali snage sigurnosti i građane u Bešiktašu. “Još jednom smo u Istanbulu vidjeli ružno lice terora koje ne mari ni za kakav oblik morala i vrijednosti”, rekao je Erdogan.

Turske vlasti nisu objavile koga sumnjiče za napade, no do njih je došlo u godini u kojoj su Istanbul i druge turske gradove potresli napadi za koje se sumnjiči pripadnike Islamske države i kurdske militante.

Dan žalosti u Turskoj

Turska je u nedjelju proglasila dan žalosti nakon dvostrukog bombaškog napada u kojem je u subotu u Istanbulu poginulo 29 osoba, uglavnom policajaca, a 166 je ozlijeđeno, objavila je agencija Anadolija.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan također je otkazao posjet Kirgistanu kamo je trebao krenuti u nedjelju.

Premijer Binali Yildirim naredio je da se zastave spuste na pola koplja u znak pijeteta za žrtve koje su poginule u napadima nakon nogometne utakmice domaćeg Bešiktaša i Bursaspora.

Prvi napad bio je autobombom na policijski autobus ispred stadiona Bešiktaša, a drugi je djelo bombaša samoubojice koji se raznio među policajcima u obližnjem parku Macka, 45 sekundi kasnije.

Napad na autobus dogodio se dva sata nakon utakmice, kada su navijači već napustili stadion u istanbulskoj četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Bospora.

Meta oba napada bili su policajci, pripadnici interventne policije koji su se nalazili kod stadiona jer u osiguravali utakmicu, te skupina policajaca u parku.

Radi se o “terorističkom napadu koji je jasno ciljao pripadnike interventne policije”, rekao je zamjenik premijera Numan Kurtulmus.

Ministar unutarnjih poslova Suleyman Soylu objavio je da je 10 osoba stavljeno u pritvor jer se povezuju s atentatom za koji je još nitko nije preuzeo odgovornost ali bi iza njega, po riječima Kurtulmusa, mogla stajati Radnička stranka Kurdistana (PKK).

“Strelice ukazuju na PKK. To je planirani čin. Objavit ćemo sve kad istraga bude gotova. Sada ne možemo reći ništa definitivno”, kazao je.

 

EPA/TOLGA BOZOGLU
EPA/TOLGA BOZOGLU

 

EPA/SEDAT SUNA
EPA/SEDAT SUNA

 

https://www.youtube.com/watch?v=77vanZ3kM-E

 

 

 

Komentiraj

Source:HINA i Nacional