PROFESIONALNI SAVJETI Ukućani su vam neuredni? Evo kako izaći na kraj s njima i uvesti reda

Autor:

Big Cheese Photo LLC / Alamy / Profimedia

Suživot s neurednom osobom, koliko god vam ona bila pri srcu, je izazovan. Nikada ne znate gdje što stoji i od jutra do mraka spremate po kući kako biste u nju uveli malo reda, no odrađujete Sizifov posao.

Još je teže, od kaosa u prostoru, podnijeti kaos koji urednim osobama on izaziva u glavi.

Organizatorica prostora Tracy McCubbin koja se više od dva desetljeća profesionalno bavi pospremanjem nereda ima nekoliko sjajnih savjeta koji se odnose upravo na ovu problematiku. Do njih je došla vlastitim iskustvom.

Naime, i sama se udala za vrlo neurednog muškarca, nazvavši njihov susret i suživot kozmičkom šalom. Kaže, kada su se useljavali u kuću, na svaku ladicu i ormarić nalijepila je traku s natpisom, kako bi mu pokazala gdje što ide, no vrlo brzo je shvatila da njezine organizacijske vještine neće imati učinka.

Ipak, izazov pred kojim se našla, uspješno je savladala pa više, kako kaže, ne gubi glavu zbog njegovog noćnog ormarića, koji je zakopan ispod knjiga, kabela za punjenje gadgeta i daljinskih upravljača svud po kući. Ili pak zbog gomile alata koju njezin suprug, ostrašćeni vrtlar, običava ostaviti po dvorištu.

U nastavku vam otkrivamo njezine savjete za harmoničan suživot s neurednom osobom.

Podignite svoje organizacijske vještine na novu razinu

Nered u kućanstvu ponekad je pokazatelj nedostatka čvrstih sustava. Neka od rješenja su vrlo jednostavna, kaže McCubbin te kako primjer navodi kuke za odlaganje odjeće.

“Radila sam s frustriranim roditeljima čija djeca bacaju ruksake i kapute na ‘sletnu stazu’ ispred ulaznih vrata. Objesite u hodniku nekoliko kuka koje svi mogu lako dohvatiti i nered će nestati”, savjetuje.

Ona je, dodaje, u svojoj kući u hodniku, nedaleko od ulaznih vrata stavila posudu kako muž ne bi svakodnevno gubio 15 minuta tražeći ključeve i novčanik po stanu. Naučila ga je da ih ostavi u toj posudi.

Ako vam suprug ili supruga vole čitati, osigurajte dovoljno polica dovoljno polica kako bi bi knjige bez imalo napora završile na njima, umjesto da budu poslagane po podu, drugi je savjet ove organizatorice prostora.

“Uvijek je važno objasniti im da se ovi sustavi postavljaju kako bi pomogli, a ne zato što su oni neuredni”, dodaje Mc Cubbin. Nema smisla optuživati jer ćete tako stvoriti suprotni učinak.

Fokusirajte se na funkcionalnost

“Cilj je da vaš dom radi za vas, a ne da izgleda savršeno. Ovdje je riječ o preuzimanju kontrole nad neredom tako da možete kuhati u svojoj kuhinji i koristiti svoju garažu”, objašnjava.

Uložite najviše energije u zajedničke prostore, savjetuje gđa McCubbin svojim klijentima. Primjerice, ona i suprug vole kuhati pa kuhinja mora dobro funkcionirati za oboje, rekla je. Ali on ima ured u koji ona rijetko kroči pa mu daje slobodu da u njemu bude neuredan, piše The New York Times. 

Zagrebite malo dublje

Ponekad nered nije posljedica lijenosti, već psihičkih problema. Najočitiji primjer je poremećaj gomilanja, ali postoje i druge veze između mentalnog zdravlja i neurednosti, stoga prije, no što se naljutite, pokušajte razumjeti onoga na koga se želite ljutiti. U konačnici, ni pretjerana urednost ne mora značiti isključivo visoke higijenske standarde…

Budite taktični

Ne napadajte, ne osuđujte i nikako ne započinjite temu nereda u trenutku kada su oni kojima se obraćate gladni ili umorni. Birajte trenutak kako biste im rekli da su u hodniku kuke na koje biste voljeli da vješaju svoje jakne ili kutije u koje bi trebalo vraćati igračke – bilo da se radi o alatu za vrt ili plišanim medvjedićima u dječjoj sobi.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.