Djeca vas mole da im nabavite psa? Znanost je na njihovoj strani

Autor:

Pixabay

Pas je velika odgovornost, ali i velika sreća. Blagotvorno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje svih članova obitelji. Izuzev možda mačke…

Nagovaraju li vas klinci da im nabavite psa? Reći ćete – postoji li dijete koje ne želi kućnog ljubimca? I bit ćete u pravu. No, osim želje za koju se nadate da će popustiti, klinci sada imaju argument koji bi mogao slomiti vaš otpor. Naravno, svi znamo da ćete ga vi izvoditi u šetnju i da će pas biti još jedno dijete u obitelji, no to je jedna od čari roditeljstva.

Nova studija objavljena u časopisu International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity pokazala je da su djeca koja odrastaju sa psima fizički aktivnija od svojih vršnjaka koji nemaju kućne ljubimce. U eri interneta, društvenih mreža i online igrica, ovaj podatak važniji je no, ikada prije. Djeca vode sjedilački način života, što je poražavajuće. Loša im je motorika, ne kreću se, a mnoga su i pretila.

Studija je pratila 600-ero djece tijekom tri godine, od kojih otprilike polovica nije imala pse. Njih 204-ero imalo je pse sve tri godine istraživanja, dok je njih 58-ero u jednom trenutku dobilo psa, a njih 31 ostalo bez svog ljubimca. Koristeći monitore aktivnosti, znanstvenici su imali jedinstveni uvid u to koliko je pas utjecao na fizičku aktivnost djece. Pokazalo se da je utjecaj psa bio značajan, osobito na djevojčice.

“Djevojčice koje imaju psa bile su izvan kuće i fizički aktivne 52 minute više, nego njihove vršnjakinje koje ga nemaju, što značajno utječe na njihovo zdravlje”, izjavila je za portal NPR voditeljica studije, Emma Adams.
“No, isto tako, kod djevojčica čiji je pas uginuo tijekom studije, tjelesna aktivnost na svježem zraku pala je za 62 minute dnevno”, dodaje znanstvenica. “Ne znamo razlog tome, vjerojatno se djevojčice drugačije vežu za kućne ljubimce, od dječaka. Želimo to istražiti”, objašnjava za spomenuti portal koautorica studije, kineziologinja Katie Potter.

Boravak na svježem zraku i više fizičke aktivnosti nisu jedina dobrobit koju imamo od naših četveronožnih prijatelja. Ranije je znanstveno dokazano da maženje psa, čak i tuđeg, snižava razinu stresa i poboljšava kognitivne funkcije kod djece predškolske i školske dobi, naravno i kod svih ostalih, no djeca su bila predmet studije. Osim toga, pas dobro utječe i na fizičko zdravlje mališana. Jača im imunitet i otpornost na alergije, osobito kod beba, pokazala je studija objavljena u časopisu Plos One.

Da se vratimo na početak teksta – briga o psu, malena je gnjavaža za sve ono što dobivate. Ne zaboravite da i vama to čupavo klupko čini dobro – izvodeći ga u šetnju steći ćete kondiciju, upoznati susjede koje možda nikada niste vidjeli jer kada vi spavate, oni su vani. Možda među njima pronaći sjajne prijatelje. I ništa manje manje bitno, pas će vam popraviti raspoloženje. To mu uvijek polazi za repom!

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.