Novo istraživanje o mačkama otkrilo: Kućni mačići dijele iste “osobine” kao afrički lavovi

Autor:

Foto: Unsplash

Gledate li čupavog mačića kako se igra s kuglicom od konca ili odraslog mačka koji vreba pticu u dvorištu, ne možete poreći da je sličnost između mačaka i njihovih “velikih mačjih” rođaka nevjerojatna. Dakle, dolaze li naši krzneni četveronošci zaista od tigrova i lavova?

Prve divlje mačke bile su pripitomljene prije otprilike 4000 godina od strane drevnih Egipćana. Koristili su mačke kako bi kontrolirali štetočine i štitili svoju hranu, baš kao što to mnogi čine i danas.

Kućni mačići koje danas toliko volimo zapravo su potomci lavova i tigrova, koji su nasljednici ranih mesoždera poznatih kao miacidi. Iz ovih ranih predaka, moderni divlji mački razvili su se u tri ključne vrste – europski divlji mačak, afrički divlji mačak i azijski pustinjski mačak.

Nova istraživanja otkrivaju da kućni mačići dijele iste “osobine” kao afrički lavovi. Niste još uvijek uvjereni da vaš kućni mačak dijeli ozbiljne sličnosti s žestokim lavovima i tigrovima koji vrebaju afričke i azijske ravnice? Najnovija istraživanja iz Zoološkog vrta Bronx i istraživača s Sveučilišta u Edinburghu uspoređuju kućnog mačka (Felis silvestris catus) i nekoliko njegovih divljih rođaka, uključujući škotskog divljeg mačka (Felis silvestris grampia), mrljastog leoparda (Neofelis nebulosa), snježnog leoparda (Panthera uncia) i naravno, moćnog afričkog lava (Panthera leo). Ukratko, istraživanje je došlo do ne baš iznenađujućeg zaključka da, kad je riječ o dominantnim osobinama, kućni mačkici su zapravo minijaturni lavovi.

Istraživači su objavili svoja izvanredna otkrića u časopisu Journal of Comparative Psychology i već su privukli pažnju diljem svijeta.

U sklopu istraživanja svaka vrsta je dobila tip osobnosti iz široko korištenog Modela pet faktora. Iako se psihometrijski klasifikacijski sustav obično koristi za kategorizaciju ljudskih osobnosti od strane stručnjaka za mentalno zdravlje, istraživači su ga prilagodili za mačje osobine. Zanimljivo je da je kućni mačak pokazao istu dominaciju, impulzivnost i neurotičnost kao afrički lav. To znači da “riganje” i “mjaukanje” možda i nisu tako različiti!

Testiranje okoliša igra ključnu ulogu u pomoći zoolozima da odrede podrijetlo životinja. 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.