Znoje li se mačke? Evo kako se hlade u ljetnim danima

Autor:

Pixabay

Mačke nikad ne dopuštaju da ih vidite kako se znoje. No, znoje li se mačke i kako se opuštaju kad temperatura poraste?

Vaš pas će vam sigurno dati do znanja kada osjeti vrućinu. Kad psu postane vruće, dahtat će, gutati vodu i tražiti najbližu prskalicu ili dječji bazen u kojem će se rashladiti. Vaša mačka, na s druge strane, dočekat će temperaturu od oko 38 stupnjeva Celzijusovih izvaljivanjem na betonskoj terasi — čak i ako postoji hladan, osvježavajući bazen samo nekoliko metara dalje.

To je jedna od mnogih misterija ponašanja mačaka. No koliko god bilo vruće, mačke vam nikada neće dopustiti da ih vidite kako se znoje. Evo što kažu stručnjaci o znojenju mačaka:

Je li mačkama vruće?

“Mačke imaju visoku toleranciju na vrućinu”, kaže Jennifer Hawkins, izvršna direktorica Udruge veterinara južne Kalifornije. “Zbog toga ćete ih često naći kako se izležavaju na suncu ili sunčaju na vrućem betonu”, dodaje.

Mačke imaju normalnu tjelesnu temperaturu od oko 37,5 stupnjeva, nešto više od 37 za ljude. Tih dodatnih pola stupnja objašnjava zašto se čini da su temperature koje nas tjeraju na umor sasvim u redu s našim mačjim prijateljima. “Naše klimatizirane kuće mogu biti hladne za mačke”, kaže Ashlie Saffire, suvlasnica Veterinarske klinike iz Ohija. “Mačke vole da im je toplo. Svakako se mogu pregrijati baš kao i ljudi i psi, ali to nije baš uobičajeno”, dodala je.

Pixabay

Što uzrokuje ‘pregrijavanje’ mačaka?

U normalnim okolnostima, čini se da mačke instinktivno znaju koliko vrućine mogu podnijeti i kada se trebaju ohladiti. “Mačke su prilično dobre u samoregulaciji”, kaže Amy Tate, suvlasnica Riverview Animal Clinic iz Alabame. “Ako osjete da im se tjelesna temperatura počinje penjati iznad 40 stupnjeva preselit će se u sjenu ili negdje gdje je hladnije”, pojasnila je.

Znoje li se mačke?

I da i ne. “Oni se ne znoje onako kako se znoje ljudi. One upravljaju svojom temperaturom na različite načine”, ističe Hawkins. Za razliku od ljudi, koji imaju žlijezde znojnice po cijelom tijelu, znojne žlijezde mačaka ograničene su na nekoliko specifičnih područja bez krzna, uključujući šape, usne i bradu. Zato nikada nećete osjetiti krzno svoje mačke vlažno od znoja, ali povremeno možete vidjeti nekoliko vlažnih otisaka šapa na podu ili stolu kod veterinara.

“Kada je mačka nervozna, njezini prsti se malo oznoje. U suprotnom, ne – mačke se ne mogu znojiti da se rashlade kao ljudi”, naglašava Saffire.

Smrdi li mačji znoj?

“Miris koji povezujemo s tjelesnim mirisom je neka vrsta bakterije. Nikada nisam primijetila da mačka smrdi na znoj ili ima bilo kakve mirise povezane s mačjim znojenjem”, navodi Hawkins.

Pixabay

Dahću li mačke?

Dok psi često dahću kako bi se rashladili, a to mogu i mačke, vjerojatnije je da će mačke dahtati kada su pod stresom – recimo, kada su u automobilu na putu do veterinara. “Dahtanje ponekad može biti nervozna reakcija”, kaže dr. Tate. To također može biti znak nečeg ozbiljnijeg, poput astme ili upale dišnog sustava.

“Dahtanje od vrućine ili stresa trebalo bi biti povremeno i privremeno”, dodala je.

Kako se inače mačke hlade?

Mačja najbolja strategija za hlađenje je jednostavna: odmaraju se. Kad temperatura poraste, često će se raširiti na hladnom podu, ili ako su vani, ležati u sjeni. Što se više mogu raširiti, to bolje mogu mijenjati toplinu u svom tijelu za hladnoću tla.

“Primijetit ćete da će ljeti težiti da se ispruže i otvore svoje tijelo i dignu trbuh. Tako oslobađaju toplinu. Također se dotjeruju svojom slinom, a ta slina na neki način ispari s njih i pomaže im da se rashlade”, pojašnjava Hawkins.

Kako možete znati je li vašoj mački prevruće?

Budući da se mačke zapravo ne znoje, najbolji način da saznate je li mačka pregrijana je da promatrate njihov govor tijela. “Ako se pokušavaju ispružiti na hladnom podu, to bi moglo značiti da se pokušavaju ohladiti. Ponekad će njihove uši postati jako ružičaste i topao na dodir. Poznavanje normalnog osjećaja vaše mačke može vam pomoći da otkrijete povišenu tjelesnu temperaturu”, dodala je Saffire.

Nakon što se nađe u hladnijem prostoru, vaša mačka će se obično moći sama ohladiti, ali važno je znati koji su znakovi toplinske iscrpljenosti kod mačke: letargija, dezorijentiranost, povećana brzina disanja, problemi s koordinacijom, drhtanje, slinjenje, povraćanje i proljev.

Ozbiljni slučajevi toplinske iscrpljenosti kod mačaka mogu dovesti do toplinskog udara, što je hitan medicinski slučaj. “Pregrijavanje može dovesti do dehidracije i oštećenja mozga. Stoga je vrlo važno odmah potražiti liječničku pomoć ako mislite da je vaša mačka u opasnosti od toplinskog udara”, pojašnjava Saffire.

Pixabay

Što učiniti ako vaša mačka ima toplinsku iscrpljenost?

Ako vaša mačka pokazuje bilo koji od znakova toplinske iscrpljenosti, odmah se obratite svom veterinaru. “Uvijek preporučujem da nazovete svog veterinara i obavijestite ga o simptomima koje vidite u tom trenutku. Oni vam mogu pomoći da odredite treba li vaša mačka ići veterinaru ili ne. Ponekad im je potrebna hospitalizacija kako bi ohladili svoje tijelo i provjerili funkcioniraju li svi njihovi organi kako treba”, istaknula je Hawkins.

U drugim slučajevima možda neće biti potreban odlazak u bolnicu. “Ako se radi samo o maloj toplinskoj iscrpljenosti, obično se mogu brzo oporaviti ako se stave u hladnu, mirnu sobu i daju im malo hladne vode i malo vremena”, navodi.

Srećom, ozbiljni slučajevi toplinskog udara kod mačaka su rijetki. “Slučajevi u kojima sam vidjela toplinski udar bile su mačke koje su nenamjerno bile zaglavljene na tavanu ili u garaži ljeti nekoliko sati, ili ostavljene u automobilu sa zatvorenim prozorima i isključenom klimom”, kaže Saffire.

Dakle, osim ako se vaša mačka ne nađe u sličnoj opasnoj situaciji, vjerojatno će dobro podnijeti najtoplije dane ljeta. “Srećom, mačke su vrlo otporne”, zaključila je Hawkins, piše Readers Digest.

OZNAKE: vrućina, mačke, ljeto

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.