FaH

PRODAJA AUTOMOBILA: U Hrvatskoj najsnažniji rast od početka 2014.

Prodaja automobila u Europi ponovo je ubrzala u travnju a u Hrvatskoj je porasla najsnažnije od početka 2014. godine, pokazalo je u petak izvješće europskog udruženja proizvođača automobila (ACEA).

U travnju su u 27 zemalja Europske unije (bez Malte za koju podaci nisu bili dostupni) registrirana ukupno 1.273.733 nova automobila, što je 9,1 posto više nego u istom razdoblju lani,

U ožujku tempo prodaje nakratko je posustao, kliznuvši na šest posto, pokazuju podaci ACEA-e.

Među vodećim europskim tržištima u travnju je ponovo uvjerljivo najsnažniji skok prodaje, za 21,2 posto, zabilježila Španjolska. Slijedi Italija s 11,5-postotnim rastom, dok su Njemačka, Francuska i Velika Britanija bilježile visoke jednoznamenkaste stope rasta, od 8,4 i 7,1 posto. Britanija je na začelju među velikima sa stopom rasta od dva posto.

Hrvatska je u travnju ponovo zabilježila snažan skok prodaje automobila, za čak 27,2 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, uz registriranih 4.788 novih automobila. Travanjski je skok ujedno bio najsnažniji od siječnja 2014. godine, kada je ACEA počela bilježiti podatke za Hrvatsku, izvijestivši o povećanju prodaje za 29,4 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine.

Snažan rast i u prvoj trećini godine

I podaci za prva četiri ovogodišnja mjeseca pokazuju snažan rast prodaje u 27 zemalja EU (bez Malte), za 8,5 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine i registriranih ukupno 5.094.026 novih automobila.

Najsnažnije je u promatranom razdoblju među vodećim tržištima poskočila prodaja na talijanskom tržištu, za 18,6 posto. Dvoznamenkasti skok zabilježila je i Španjolska, za 10,3 posto. Slijede Francuska sa 7,9 posto, Njemačka s 5,6 posto i Velika Britanija sa 4,4 posto.

Hrvatska je također u prva četiri ovogodišnja mjeseca zabilježila dvoznamenkasti skok prodaje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, za 15,8 posto, uz registriranih 13.579 novih automobila, pokazuju podaci ACEA-e.

Komentiraj