PROBLEM S BIOROTOROM Karlovčani: Smrdi, kanalizacija ulazi u podrume

Autor:

19.01.2023, Karlovac - Zbog visokog vodostaja rijeke Korane koja je dosegla 752 centimetra na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Na podrucju Karlovca zatvoreno je nekoliko cesta, a u prigradskom naselju Turanj prepumpava se voda preko nasipa kako nebi poplavila kuce. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Stanovnici karlovačke jezgre Zvijezde plaše se da ono što je oštećeno za radova neće biti vraćeno u prvobitno stanje, a na Turnju imamo primjer da se to ne čini pola godine od njihovog završetka, upozorio je u subotu u Karlovcu gradski vijećnik Nove ljevice Dimitrije Birač.

Napomenuo je da je za radova na vodoopskrbi i odvodnji u sklopu 67 milijuna eura vrijednog projekta “Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Karlovac – Duga Resa” oštećen prilaz stambenoj zgradi, a da oštećenje nije sanirano ni šest mjeseci po završetku ulaganja.

Upozoreno je i na problem biorotora, uređaja koji se opisuje kao moderna septička jama. Birač i stanari su naveli da je tamo postavljen kao privremeno rješenje za dva stambena objekta te Osnovnu školu “Turanj” još 2003. i da su predstavnici Grada Karlovca i tvrtke Vodovod i kanalizacija 2021. najavili kako će biti uklonjen nakon što za taj novi odvodni sustav bude izdana uporabna dozvola.

Stanari se žale na smrad iz biorotora, na to da im kanalizacija ulazi u podrume, ako je začepljen, odnosno ako ga djelatnici Vodovoda i kanalizacije ne prazne često, te da se oko njega na proljeće okupljaju zmije.

Stanarka Vesna Spasić je navela da je “vrlo teško živjeti pored biorotora”, a Matija Tominac da živi u kući tik uz taj uređaj i da se plaši za svoje jednogodišnje dijete, ako se umjesto neotrovnih zmija pojave otrovnice.

“Poanta je ukazati i objasniti Gradu i gradskim tvrtkama da je potrebno napraviti zatvoreni sustav nakon čega korisnici neće morati svako malo zivkati da se izađe na teren zbog smrada, kanalizacije u podrumima, financijskih problema i tako dalje. Kako će se riješiti problemi u Zvijezdi koje uzrokuje teška mehanizacija, ako se na Turnju ne može sanirati par četvornih metara oštećenog prilaza i riješiti problem s biorotorom“, pitao je Birač.

Iz Vodovoda i kanalizacije su naveli da su na Turnju i Kamenskom u dvije godine uložili u 15 kilometara nove kanalizacije, 13 kilometara novog vodovoda, devet crpnih stanica i u asfaltiranja.

Dodali su da će po ishođenju uporabne dozvole kućanstva biti obaviještena o uvjetima za priključenje na sustav odvodnje i da će do tada biorotor biti u funkciji te da se redovito prazni.

Naveli su i da će gradske službe sljedećeg tjedna sanirati oštećeni prilaz.

OZNAKE: Karlovac, biorotor

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.