Problem nadutosti može se riješiti izborom namirnica, tjelovježbom i redovitim obrocima

Unsplash/Alison Marras

Problem nadutosti ili meteorizam možete riješiti odgovarajućim izborom namirnica u manjim obrocima, temeljitim žvakanjem hrane i redovitom tjelovježbom, otkrivaju vitamini.hr.

O prekomjernom nakupljanju plinova u probavnom sustavu se često piše, a mnoge osobe zbog užurbanog načina života, nepravilne prehrane, prekomjernog konzumiranja gaziranih pića, stresa ili gutanja zraka pate od nadutosti. I prejedanje je jedan od glavnih krivaca za nadutost. Ovaj problem je izraženiji kod žena pa se preporučuje slijediti i držati se pravila, koja mogu neutralizirati meteorizam.

Osim uz sindrom iritabilnog crijeva, nadutost se javlja i kod intolerancije laktoze, narušene crijevne mikrobiote ili disbioze, upalnih i malignih bolesti probavnog sustava te kroničnog pankreatitisa.

Kod nadutosti često se preporučuje primjena probiotika, a vrlo važni faktori su i smanjenje stresa, redovita tjelesna aktivnost i redoviti obroci. Hrana se mora pojesti u miru, a važno je i dovoljno sažvakati hranu.

Nekim će biti dovoljno u dnevnim obrocima odvojiti konzumiranje ugljikohidrata i bjelančevina, pritom se ističe da namirnice bogate šećerom usporavaju probavu.

Kod nekih osoba će se pozitivni rezultati pokazati ako u prehranu, međuobroke ili začine uvrste đumbir, ananas, određene vrste povrća i biljnih čajeva, a ponavlja se da je preporučljiva konzumacija raznih fermentiranih mliječnih proizvoda.

Kombiniranje više manjih obroka u danu kod nekih ljudi također donosi pozitivan pomak.

Komentiraj