Državna matura uspješnija od prošlogodišnje, nepravilnosti u dvije gimnazije

Državna matura u ljetnom roku provedena je uspješno, bilo je 31 tisuća pristupnika, a nepravilnosti su zabilježene u dvije gimnazije – u Gospiću i jednoj zagrebačkoj gimnaziji, u obje gimnazije učenici su ponovno pristupili ispitima – u Gospiću iz matematike, a u Zagrebu i pisanju eseja.

Ravnateljica Nacionalnoga centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Ivana Katavić izvijestila je u ponedjeljak o privremenim rezultatima ovogodišnje državne mature, istaknula je da su rezultati bolji od prošlogodišnjih te odgovara na novinarska pitanja koja su se odnosila na nepravilnosti uočene u ljetnom ispitnom roku.

Na novinarsko pitanje u kojoj je zagrebačkoj gimnaziji zabilježena velika podudarnost u pisanju eseja iz hrvatskoga jezika i matematike, Katavić je odgovorila da to ne može reći zbog zaštite interesa učenika.

Novinare je zanimalo i kako se onda otvoreno govorilo o Gospiću, a ne može se reći koja je to gimnazija u Zagrebu, te je li riječ o privatnoj ili javnoj gimnaziji. S tim u vezi, Katavić je napomenula da su “mediji s informacijom o Gospiću nastupili prema NCVVO-u”.

Katavić je izvijestila da je danas iz zagrebačke škole o kojoj je riječ ponovljeni ispit iz matematike pisalo 20 učenika, a prethodno ih je 18 ponovno pisalo esej iz hrvatskoga jezika.

Na pitanje jesu li u Gospiću na ispitu bila dva nastavnika ili samo jedan kako navode mediji, podsjetila je da su, prema pravilniku o provedbi državne mature, uvijek dva nastavnika u učionici – jedan je voditelj ispitne prostorije, a drugi dežurni nastavnik. Dodala je kako je svaka škola, po završetku ispita, dužna poslati zapisnik te da je škola u Gospiću potvrdila da je sve bilo uredno provedeno.

Katavić je objasnila da su pristupnici u Gospiću ponovno pisali ispit iz matematike što je određeno pravilnikom po kojemu kada se, nakon što su ispiti provedeni utvrdi da je bilo prepisivanja, pristupnici mogu doći do privremenih rezultata ispita još u ljetnom roku.

Kada je pak riječ o zagrebačkoj školi, rekla je kako je NCVVO prvotno donio odluku o konačnom poništavanju ispita, ali je u korelaciji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja tijekom pregleda pravilnika, učenicima omogućen ponovni pristup ispitu jer su nepravilnosti utvrđene tijekom ocijenjivanja, a ne pri pisanja ispita. S tim u vezi, podsjetila je kako je NCVVO još prije dvije godine inzistirao na promjeni pravilnika kako više ne bi bilo dvojba.

Novinare je zanimalo i smatra li da bi ispite iz državne mature trebali nadgledati nastavnici iz drugih škola, a ne iz matične, Katavić je odgovorila kako najprije treba računati na visoku razinu etičnosti i odgovornosti nastavnika pa, ako je tako, nema potrebe da se razvije mreža nastavnika koji bi išli po školama. Smatra kako bi se to moglo provesti u Zagrebu, ali ne i u drugim krajevima Hrvatske jer je riječ o operativno zahtjevnom postupku, te da bi dobro rješenje bilo osnivanje školskih ispitnih centara, poput onoga u Varaždinu.

Nakon što će se danas upoznati s privremenim rezultatima državne mature, pristupnici imaju pravo uložiti prigovor na objavljene rezultate do 15. srpnja, a konačna objava rezultata bit će 20. srpnja  nakon obrade svih pristiglih prigovora. Podjela svjedodžbi održat će se 22. srpnja ove godine.

 

 

 

Komentiraj