Srdjan Ilic/PIXSELL

PRIŠTINA ‘Uhićenja su vezana uz ubojstvo Olivera Ivanovića’

Kosovska policija (KPS) ocijenila je uspješnom jutrošnju akciju uhićenja četiri osobe na sjeveru Kosova u vezi s ubojstvom liberalnog srpskog političara Olivera Ivanovića, a specijalni tužitelj Sila Hohxaj odbacio je navode da je akcija povezana s povećanjem pristojbi na robu iz Srbije.

U izvješćima kosovskih medija na srpskom jeziku ističe se Hohxajeva ocjena da je specijalno tužiteljstvo u Prištini prikupljalo dokaze u slučaju istrage Ivanovićeva ubojstva početkom godine.

Vlada Kosova priopćila je da je policijska akcija na sjeveru Kosova povezana s pritvaranjem osumnjičenih koje se dovodi u vezu s ubojstvom Olivera Ivanovića, te da je provedena po nalogu Specijalnog tužiteljstva Kosova,.

Vlada Kosova uvjerava sve građane da „organi za primjenu zakona nikada izravno neće biti protiv bilo koje etničke ili političke skupine”, stoji na njezinim stranicama.

Vođa Građanske inicijative Sloboda-demokracija-pravda Oliver Ivanović ubijen je 16. siječnja ispred sjedišta svoje stranke u sjevernom dijelu Mitrovice, većinski naseljenom Srbima, a istraga kosovskih i srpskih policijskih agencija još nije dala konkretnije rezultate.

Specijalne jedinice ROSU u petak ujuto su po nalogu Specijalnog tužiteljstva Kosova u sjevernom dijelu Mitrovice uhitile tri osobe zbog istrage tog ubojstva, a jednu zbog izazivanja incidenta. Policija je priopćila i da traga za jednom osobom.

Službeni Beograd takvu je akciju oštro osudio, a vlada Srbije održala je izvanrednu sjednicu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s čelnicima vojske, policije i sigurnosne agencije (BIA), te odvojeno razgovarao s veleposlanicima Rusije i Kine u Beogradu, a za petak navečer zakazao je zajednički sastanak s vladom Srbije.

Tijekom dana diljem Kosova u srpskim sredinama održani su jednosatni mirni prosvjedi zbog povećanja uvoznih pristojbi na robu iz Srbije, ali i prosvjedi proti “policijskog i političkog terora Prištine”, javili su beogradski mediji sa Kosova.

Predstavnici Srpske liste, koja je zamrznula svoje koalicijsko sudjelovanje u kosovskoj vladi, naglasili su da mirnim prosvjedima Srbi “šalju poruku da žele živjeti mirno i dostojanstveno“.

Komentiraj