Pristaše Bennyja Gantza bijesni zbog dogovora s Netanyahuom

U petak je sve izglednija uspostava izraelske vlade nacionalnog jedinstva pošto se oporbeni vođa Benny Gantz približio dogovoru s premijerom Benjaminom Netanyahuom i tako razočarao svoje glasače koji su se nadali da će svrgnuti s vlasti desničarskog premijera.

Gantz je u četvrtak izabran za predsjednika parlamenta uz podršku Netanyahuova Likuda i savezničkih stranaka, što je naljutilo mnoge njegove partnere koji su bijesni zbog mogućnosti koalicije s optuženim liderom.

Gantz je kao razlog ove odluke naveo epidemiju koronavirusa.

Šokantni potez unio je nemire u Gantzovu centrističku stranku Plavih i bijelih samo 13 mjeseci nakon što je nastala kao savez protivnika Netanyahua koji žele svrgnuti 70-godišnjaka, najdugovječnijeg izraelskog premijera na vlasti.

Navukao je i bijes tisuća Izraelaca koji su ga podržali na trima izborima u manje od godinu dana. Neki su ga optužili za priklanjanje Netanyahuu.

Mnogi glasači Plavih i bijelih osjećaju se izdano, napisao je komentator Nahum Barnea za dnevni list Yedioth Ahronoth.

“Jedini razlog koji ih je naveo da glasaju za ovu stranku bila je njihova želja da vide Netanyahua izvan ulice Balfour”, napisao je Barnea misleći na službenu rezidenciju premijera u Jeruzalemu.

Gantz je rekao u četvrtak da je zbog epidemije koronavirusa potrebna “izvanredna nacionalna vlada”.

“Izrael ne bi trebao biti uvučen u četvrte izbore u ovo izazovno vrijeme kada se zemlja bori s krizom koronavirusa i svim njezinim posljedicama”, tvitao je Gantz.

Izrael je u djelomičnoj izolaciji zbog koronavirusa. U toj zemlji umrlo je desetero ljudi, a zaraženo je više od 3.000.

Komentiraj