PRIPUZ: ‘Imam osjećaj da su me htjeli iskoristiti u političkoj borbi protiv Bandića’

Uskok je Županijskom sudu u Zagrebu prije nekoliko dana poslao treću verziju optužnice protiv Milana Bandića, Slobodana Ljubičića Kikaša i Petra Pripuza zbog zbrinjavanja otpada iz 2013., a Nacionalovi izvori tvrde da od početne optužnice nije ostalo skoro ništa

Uskok je prije nekoliko dana Županijskom sudu u Zagrebu predao treću verziju optužnice protiv zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, bivšeg šefa Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića Kikaša, vlasnika C.I.O.S. Grupe Petra Pripuza i još petero okrivljenika po prvoj točki optužnice u aferi Agram koja se odnosi na zbrinjavanje otpada. No od grandioznog slučaja koji je započeo u listopadu 2014. spektakularnim uhićenjima Bandića, Pripuza, Kikaša i još desetak osoba nije ostalo gotovo ništa. Potvrdio je to Nacionalu visoki izvor iz pravosudnih krugova koji ističe da je nevjerojatno kako je Uskok od početne optužnice u kojoj se Bandića teretilo da je protuzakonitom dodjelom posla zbrinjavanja glomaznog otpada tijekom 2013. i 2014. godine Pripuzovoj tvrtki Ce-za-r oštetio Grad Zagreb za milijunske iznose, odnosno da je Pripuzova tvrtka u tom poslu stekla 1,63 milijuna kuna protupravne imovinske koristi, već jednom morao mijenjati optužnicu te da je sada već riječ o trećoj izmijenjenoj optužnici koja više nema veze s onim što je Uskok tvrdio u početku. Naime, vještačenjem je bilo utvrđeno da je Ce-za-r poslove zbrinjavanja glomaznog otpada odradio po cijenama ispod tržišnih te da Grad Zagreb u tom slučaju nije bio oštećen pa je Uskok u drugoj optužnici tvrdio da je Bandić zapravo omogućio Pripuzu stjecanje neimovinske koristi. No, Županijski sud u Zagrebu takvu je optužnicu u ožujku ove godine ponovno vratio na doradu, tražeći od Uskoka da precizno razjasni o kakvoj je to neimovinskoj koristi riječ. Što piše u toj trećoj, izmijenjenoj optužnici, Nacionalu je otkrio visoki pravosudni izvor:

“U prethodnoj je optužnici stajalo da je Pripuz potaknuo Bandića na zloporabu položaja i ovlasti kako bi stekao neimovinsku korist, a sada je Uskok gotovo pokušao zaobići taj termin neimovinske koristi. Sada se samo tvrdi da je Pripuz Bandića potaknuo, ali je motivacija ostala nejasna.”

Naime, Pripuza se teretilo da je Bandića i Ljubičića potaknuo da ne zatraže dozvole koje bi Zagrebačkom holdingu, u situaciji kad im je Ministarstvo zaštite okoliša u listopadu 2013. zabranilo daljnje odlaganje glomaznog otpada na odlagalište Jakuševec, omogućile zbrinjavanje otpada privremenim skladištenjem, razdvajanjem i sortiranjem. Kasnije se utvrdilo da je zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek za iste poslove Pripuzovoj tvrtki Ce-za-r platila još veću cijenu, a Ministarstvo unutarnjih poslova za iste usluge plaćalo je čak četiri do pet puta veće cijene. U jeku afere Petar Pripuz o tome je za Poslovni tjednik izjavio: “Dok je Milan Bandić bio u pritvoru, tvrtka Ce-za-r potpisala je još jedan takav ugovor i to temeljem javnog poziva koji je objavila Sandra Švaljek. Štoviše, tom smo prilikom podigli cijenu za 60 posto i opet smo izabrani jer smo jedini ispunjavali propisane uvjete. A tko je zato odgovoran?”

‘Nije Pripuz poticao Bandića, već je Bandić poticao Pripuza da mu pomogne riješiti situaciju s otpadom u kojoj se našao jer prethodna SDP-ova Uprava ZG Holdinga nije ishodila potrebne dozvole’, kaže izvor

Glavna teza Uskoka bila je da je odgovoran upravo Pripuz koji je poticao Bandića da Zagrebački holding ne zatraži izdavanje dozvola koje bi mu omogućile zbrinjavanje otpada i to kako bi posao mogao biti dodijeljen upravo Pripuzovoj tvrtki. No, izvor blizak i Pripuzu i Bandiću sada tvrdi: “Nije Pripuz poticao Bandića, već je Bandić poticao Pripuza da mu pomogne riješiti situaciju s otpadom u kojoj se našao jer prethodna SDP-ova Uprava ZG Holdinga nije ishodila potrebne dozvole do donošenja novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom u srpnju 2013. Dodatno je tada SDP-ova vlada zabranila odlaganje svih vrsta otpada na Jakuševcu, osim miješanog komunalnog otpada, i cijeli je grad u listopadu 2013. bio zatrpan gomilama otpada. A onda su inspekcijskim rješenjem naložili Gradu Zagrebu da u roku pet dana ukloni nagomilani otpad sa zagrebačkih ulica. Građani su bili bijesni, a Bandićevi politički protivnici spremni tražiti izvanredne izbore u Zagrebu. Bandić je situaciju najprije pokušao riješiti dogovorom u Ministarstvu, a kad mu to nije uspjelo, prekršio je inspekcijsko rješenje pa je protuzakonito odvozio otpad na Jakuševac pod okriljem noći. Kako se situacija i dalje komplicirala, naložio je svojim suradnicima da zovu ‘Kondora’ to jest Pripuza, kako se navodi i u optužnici.”

Prema tvrdnjama tog izvora, ranije izjave bivše ministrice za zaštitu okoliša SDP-ove vlade da se otpadom bavi mafija, taman su se uklapale u scenarij tadašnje SDP-ove vlasti koja je rješenjima inspekcija Ministarstva zaštite okoliša i dovela Bandića u pat poziciju da mora surađivati s tvrtkom koja se bavi otpadom, a to je po njima impliciralo Bandićevo partnerstvo s mafijom.

“Tadašnji ministar Zmajlović i SDP htjeli su dovesti Bandića u situaciju da počini kazneno djelo ne postupajući po rješenju Ministarstva jer nije mogao riješiti problem s odvozom glomaznog otpada, što je po zakonu bio dužan. Zabranili su Holdingu odlaganje otpada na Jakuševcu, naložili da se otpad hitno makne s ulica, a znali su da samo Pripuzov Ce-za-r ima dozvolu i nedugo prije toga pustili su u javnost priču da Pripuz želi kupiti zagrebačku Čistoću, čime se dodatno htjelo potencirati da je riječ o unaprijed dogovorenom poslu. Istovremeno, želio se stvoriti dojam da se otpadom bavi samo mafija i stvoriti lošu reputaciju C.I.O.S. Grupi i tvrtki Ce-za-r, iako je riječ o jednoj od najuspješnijih poslovnih grupacija koja posluje u skladu sa zakonom, zapošljava tisuće ljudi, a godinama u državni proračun uplaćuje stotine milijuna kuna. Usput, u to vrijeme je suvlasnik C.I.O.S.-a, preko njemačke grupacije Scholz, bila japanska Toyota pa bi to valjda trebalo značiti da je i svjetski ugledna Toyota bila u tim navodno mafijaškim poslovima”, kaže isti izvor. No, na pitanje zašto je onda Pripuz ipak pristao obaviti posao za Bandića, objašnjava: “Međutim, situacija u Zagrebu je postala neodrživa, ulice su bile zatrpane ogromnim hrpama smeća, a kako je poznato da su sva trojica – Bandić, Ljubičić i Pripuz – prijatelji, što i ne skrivaju, očekivano je bilo da će Pripuzove tvrtke uz minimalnu cijenu preuzeti taj otpad. S obzirom na to da su Ljubičić i Bandić najbolji prijatelji, opće je poznato da je Kikaš jedan od rijetkih koji se suprotstavljao Bandiću, pa čak ga i nazivao imenima koja nisu primjerena za javnost. Kruži priča da se u Holdingu očekivalo, ako pregovori s Ministarstvom i drugim odlagalištima ne uspiju, da prijatelj Kondor riješi taj problem. S druge strane, Pripuz nije imao ekonomski interes uključiti se u ovaj Bandićev problem jer je iste poslove odrađivao drugim poduzećima i institucijama po daleko većoj cijeni. Činjenica je da je pregovarački postupak na kraju ipak realiziran po cijeni ispod tržišne, ali da su kreatori cijelog spektakla upravo taj pregovarački postupak iskoristili protiv njega i Kikaša i Bandića. Dakle, oni su iskoristili Pripuza i činjenicu da su njegove tvrtke poslovale legalno i sa svim dozvolama kako bi riješili političku situaciju koja bi, da je potrajala još samo koji dan, dovela do Bandićeve smjene. Nitko drugi nije imao takve dozvole da u kratkom roku prihvati sav nagomilani otpad i Čistoća je kamione s glomaznim otpadom mogla dovesti jedino u Ce-za-r. Dakle, ako je netko nekoga poticao i iskoristio, onda je Bandić iskoristio Pripuza i njegovu infrastrukturu.”

‘I mene zanima kakvu sam to neimovinsku korist stekao. Uskok me već šest godina progoni, u drugoj istrazi 2017. su me priveli, ‘slučajno’, dva dana prije drugog kruga lokalnih izbora u Zagrebu’, kaže Pripuz

I u samoj optužnici protiv Bandića, Pripuza i ostalih navodi se da je Čistoća, koja posluje u sklopu Zagrebačkog holdinga, za zbrinjavanje otpada tražila ponude od više komunalnih poduzeća, od Zaprešića, Koprivnice, Karlovca, Velike Gorice, Kutine, Daruvara, Petrinje, Siska i Križevaca do Đurđevca i Čakovca, ali od svih redom dobili su isti odgovor – da ne mogu primiti otpad, osim VG Čistoće iz Velike Gorice koja je odgovorila da mogu primiti samo glomazni otpad. Jedini koji je pozitivno odgovorio na ponovljeni upit bio je upravo C.I.O.S. pa je nakon toga s njima krenuo žurni pregovarački postupak javne nabave za zbrinjavanje 11 vrsta otpada, dok je za zbrinjavanje glomaznog otpada sklopljen ugovor s VG Čistoćom, a za otpad duromer s tvrtkom POS – plast iz Vrbovca. No, u međuvremenu su se pobunili građani Velike Gorice koji nisu htjeli primati zagrebački otpad pa je ondje završio tek manji dio toga, a cijeli je posao preuzeo C.I.O.S. odnosno Ce-za-r. Umjesto riječi “zbrinjavanje” natječajem je definirana “oporaba” otpada, što je podrazumijevalo da se otpad ne odlaže, što je bila dotadašnja praksa Čistoće usprkos odredbama zakona, nego da se iz prikupljenih materijala moraju izdvojiti vrijedna svojstva.

No, kako je kasnije utvrđeno vještačenjem, u tom poslu C.I.O.S. Grupa, odnosno njihova tvrtka kćer Ce-za-r nisu ostvarili imovinsku korist pa je Uskok odlučio Pripuza teretiti za neimovinsku korist. Kako je Uskok točno definirao tu neimovinsku korist u trećoj po redu izmijenjenoj optužnici, na upit Nacionala do zaključenja broja iz Uskoka nisu odgovorili, a odgovor na to pitanje ne zna ni sam Petar Pripuz. Na upit Nacionala je li dobio optužnicu i što sada u njoj piše, vlasnik C.I.O.S. Grupe poručio je: “Ni ja ni moj odvjetnik još nismo primili optužnicu, no Uskok je za treću izmjenu optužnice imao rok do 15. kolovoza pa pretpostavljam da se optužnica sada nalazi negdje na sudu i da ćemo je uskoro vidjeti. I mene zanima kakvu sam to neimovinsku korist stekao. Možda mi je Bandić omogućio stjecanje kakvog doktorata, a da to nisam ni znao. Samo znam da me Uskok već šest godina progoni i da uporno pokušavaju dokazati da sam oštetio državu, iako poslujem uredno i u skladu sa zakonom. O tome koliko sam na tom poslu mogao profitirati, govori podatak da je iznosio manje je od 1 posto naših prihoda u toj godini. Kao što je poznato, protiv mene je 2017. pokrenuta još jedna istraga gdje me se teretilo za fiktivne isporuke robe, no budući da za svaki kilogram otpada koji uđe ili izađe iz C.I.O.S.-a imamo urednu dokumentaciju, nije i neće biti problem dokazati da te optužbe ne stoje. Ono što je znakovito, međutim, činjenica je da su me zbog te druge istrage također priveli, a sve se to događalo, ‘slučajno’, 1. lipnja 2017., dva dana prije drugog kruga lokalnih izbora u Zagrebu. Imam osjećaj da me se opet željelo iskoristiti u političkoj borbi protiv Bandića.” Bandić je tada u drugi krug izbora ušao sa svega 30,87 posto glasova iz prvog kruga pa je drugoplasirana Anka Mrak-Taritaš s 24,48 posto bila najbliže ikada u mogućnosti da pobijedi Bandića. Očekivalo se da će u drugom krugu ona dobiti podršku dobrog dijela birača Sandre Švaljek i manjih lijevih opcija. Utrka je uistinu bila tijesna i na kraju je Bandić pobijedio s 51,79 posto, a Anka Mrak Taritaš osvojila je 46,07 posto.

‘Poznato je da je Kikaš jedan od rijetkih koji se suprotstavljao Bandiću. U Holdingu se očekivalo, ako pregovori s Ministarstvom ne uspiju, da prijatelj Kondor riješi problem’, kaže izvor iz tog miljea

Pripuz je izašao na slobodu devet dana nakon izbora, uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna. Optužnica u tom slučaju još uvijek nije podignuta, iako je formalni rok bio još u siječnju 2019. No, kako doznaje Nacional, u tom slučaju još uvijek traje vještačenje.

Petar Pripuz tu je informaciju potvrdio i rekao: “Izgleda da u mom slučaju vještačenje traje puno dulje nego u slučaju Agrokor.” Dodatno, iz C.I.O.S. Grupe ističu da, iako se često potencira značaj suradnje njihovih tvrtki s Gradom Zagrebom, prema podacima dostupnim javnosti, vidljivo je da poslovna suradnja C.I.O.S Grupe sa Zagrebačkim holdingom čini manje od 1 posto ukupnih prihoda Grupe, koji su po revidiranim konsolidiranim financijskim izvješćima za tu 2013. godinu iznosili 1,729 milijardi kuna. Ukazuju i na činjenicu da je C.I.O.S. Grupa najveća hrvatska grupa na području gospodarenja otpadom i vodeća u regiji te da godišnje sakupi i obradi 780.000 tona različitih vrsta otpada.

Sve to predstavlja velik izazov za Uskok jer se već i u pravosudnim krugovima sve češće počelo postavljati pitanje opravdanosti ovakvog modela podizanja optužnica. U konkretnom slučaju, ako padne optužnica vezana uz zbrinjavanje otpada u slučaju Agram, onaj koji će iz toga svakako pokušati slavodobitno trijumfirati bit će zasigurno Milan Bandić.

Komentiraj