Princ William kritizira svemirski turizam i poziva na spas Zemlje: “Želim da u prirodi i na otvorenom uživaju moja djeca i sva djeca svijeta”

Princ William kritizirao je u četvrtak svemirski turizam i utrku u svemiru, ustvrdivši da bi se najveći svjetski umovi umjesto toga trebali usredotočiti na ozdravljenje našeg planeta jer je Zemlja uvelike ugrožena.

Intervju vojvode od Cambridgea za BBC emitiran je dan nakon što je William Shatner, zvijezda Star Treka, postao najstarija osoba na svijetu koja je poletjela u svemir.

Poznat po ulozi kapetana Jamesa T Kirka, taj 90-godišnji glumac se u srijedu vinuo u svemir u raketi milijardera i osnivača Amazona Jeffa Bezosa, koji u svom vlasništvu ima i agenciju za svemirska putovanja Blue Origin.

“Potrebno je da se najveći svjetski umovi usredotoče na to kako popraviti naš planet, a ne da traže drugo mjesto gdje bismo otišli živjeti”, rekao je Vojvoda od Cambridgea, tri tjedna uoči UN-ove konferencije o klimi u Glasgowu (COP26).

U razgovoru za BBC je rekao da se o klimatskim promjenama i drugim okolišnim problemima previše priča, a premalo djeluje.

“Ne možemo više samo pametovati i mudrovati, treba nam više akcije”, rekao je princ William.

Smatra da je ključno da predstojeća UN-ova konferencija “jasno i iskreno” identificira probleme i koja će biti rješenja.

Zabrinutost zbog klimatskih promjena

Istaknuo je da je kod mladih vidljiva velika zabrinutost zbog klimatskih promjena te da bi bila “apsolutna katastrofa” kada bi njegov najstariji sin George za 30 godina, kada bude prekasno, razgovarao o ovim istim problemima.

“Želim da u stvarima u kojima sam ja uživao, životu u prirodi i na otvorenom, uživaju i moja djeca te sva djeca svijeta”, rekao je princ William.

Konferencija UN-a o klimi otvara se u Glasgowu 31. listopada, a princ William će se na njoj pojaviti umjesto kraljice Elizabethe i princa Charlesa.

Države članice UN-a će na skupu u Škotskoj nastaviti pregovore s ciljem smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanja posljedica klimatskih promjena.

Znanstvenici su u izvješću UN-a upozorili kako bi globalno zagrijavanje neke dijelove svijeta moglo učiniti nenaseljivim te da bi rast globalne temperature od 1,5 stupnja Celzijevih više u odnosu na predindustrijsko doba mogli dosegnuti kroz nekoliko desetljeća, ne dođe li do značajnog smanjenja emisija stakleničkih plinova.

U izvješću UN-ova Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC) znanstvenici predviđaju da će visoka razina stakleničkih plinova u atmosferi uzrokovati klimatske probleme i idućih desetljeća, poput toplinskih valova, uragana, poplava, požara i drugih vremenskih ekstrema.

 

Komentiraj