Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske podnijelo je sudu u BiH kaznene prijave protiv 16 hrvatskih generala, među kojima se nalaze i Ante Gotovina i aktualni ministar obrane Damir Krstičević, pišu Večernje novosti.

Navodi se kako su prijave podnesene zbog zločina počinjenih u rujnu i listopadu 1995. godine, a osumnjičeni bi, ukoliko dođu na teritorij Bosne i Hercegovine, trebali biti uhićeni, prenosi agencija Beta.

Večernje novosti pišu da se hrvatski vojni generali terete da su kao neposredni rukovodioci vojnih operacija “Maestral” i “Južni potez” u pet općina odgovorni za progon 120.000 ljudi i ubojstvo 1644 civila i vojnika.

 

Informacija zasad nije službeno potvrđena. Na Sudu BiH kazali su za N1 kako se kaznena prijava ne podnosi Sudu BiH, već Tužiteljstvu, no tamo se nitko nije javio na telefon. Iz MUP-a RS također nema potvrde ili demanta ove vijesti.

 

Tužiteljstvo BiH vodi istragu o zločinu koji je 1995. počinjen u okolici Mrkonjić Grada kada su 4. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske nakon Oluje krenuli u oslobađanje tog dijela BiH. Na popisu onih koji su pod istragom je i tadašnji zapovjednik 4. gardijske brigade, a sadašnji ministar obrane i potpredsjednik Vlade, umirovljeni general Damir Krstičević.

Podsjetimo kako je Krstičević otkazao ovoga tjedna put u Sarajevo, gdje je u utorak trebao prisustvovati sastanku ministara obrane država članica Obrambene suradnje srednje Europe (CEDC) s ministricom obrane BiH Marinom Pendeš. Do otkazivanja tog putovanja došlo je tjedan dana nakon uhićenja deset bivših pripadnika HVO-a u Orašju.

 

Komentiraj