Prepoznajete li pljačkaša kladionica s video snimke? Supruga za to optuženog tvrdi: ‘To nije moj muž’

‘To na snimkama naprosto nije on, jedina sličnost je u obliku brade koju bi, da je doista pljačkao kladionice, valjda naknadno obrijao’, kazala je za Nacional Marija Popović, čiji je suprug Mario priveden u svibnju 2019. zbog sumnji u niz pljački u Zagrebu

Iza šture policijske informacije o hapšenju 42-godišnjaka osumnjičenog za pet pljački i razbojništva kladionica na području Zagreba, objavljene u svibnju prošle godine, postoji niz nejasnoća i dvojbi koje institucije – prije svega policija i Državno odvjetništvo – nisu razjasnile do današnjeg dana, a nisu to učinile ni nakon pismenih upita Nacionala. Po svemu sudeći, tek tijekom suđenja spomenutom 42-godišnjaku, koje je trenutno u tijeku, moglo bi se rasvijetliti neobično postupanje organa gonjenja u ovom slučaju, koje upućene osobe navodi na zaključak da se radi o mogućem svaljivanju krivnje na, u ovim slučajevima, nedužnu osobu, samo kako bi se popravila policijska statistika.
Bez imalo ambicija za utjecanje na tijek sudskog postupka, Nacional je istražio nelogičnosti koje se pojavljuju u istrazi tih pet kaznenih djela i iz razgovora sa suprugom optuženog Marija Popovića identificirao cijeli niz dvojbenih detalja, prije svega u postupanju policije. S druge strane, Policijska uprava zagrebačka i Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu na sve upite o konkretnom predmetu odgovorili su s doslovce dvije rečenice, i to tako da jedna institucija upućuje na drugu i obrnuto.

Serijske pljačke zagrebačkih kladionica počele su se događati u siječnju 2018. godine, zatim u veljači i srpnju iste godine, i to dvije u Ulici Lanište i jedna na Selskoj cesti. Potom je neidentificirani muškarac uz prijetnju pištoljem počinio još dva razbojništva na Bukovačkoj i Horvaćanskoj u prosincu 2018. godine, a sveukupna materijalna šteta procijenjena je na oko 129.000 kuna. Od prve pljačke pa do Popovićeva privođenja, dakle punih godinu i pol dana, zagrebačka policija nije objavila snimke videonadzora ni iz jedne kladionice – iako je riječ o uobičajenom postupku u slučajevima kada se do počinitelja kroz dulje vrijeme ne može doći i kada bi pomoć građana bila dobrodošla. Snimke su dio sudskog spisa u Popovićevu slučaju i stoga su postale javne, a to dokazuje i da ih je policija cijelo vrijeme imala u posjedu. Nacional objavljuje neke njihove dijelove, uz komentar Popovićeve supruge koja tijekom cijelog ovog razdoblja nije imala saznanja da te snimke uopće postoje. U razgovoru za Nacional supruga okrivljenika Marija Popović ustvrdila je sljedeće:

„Nakon suprugova privođenja mahnito sam svakodnevno posjećivala policijske internetske stranice nadajući se bilo kakvoj konkretnoj informaciji, no tek početkom suđenja uspjela sam doznati za snimke. Riječ je zapravo o ključnom dokazu suprugove navodne krivnje, odnosno nevinosti, i stoga apeliram na javnost i građane da ih pomno prouče i dojave ako prepoznaju o kojoj je osobi riječ. Na snimkama nije Mario Popović.“

Od prve pljačke kladionice u siječnju 2018. pa do Popovićeva privođenja, dakle punih godinu i pol dana, zagrebačka policija, što je neobično, nije objavila snimke videonadzora ni iz jedne kladionice

Popović je priveden početkom svibnja prošle godine, navodno na dojavu jednog policijskog pouzdanika. Kako se radi o osobi sa zabilježenim kaznenim djelima u periodu od prije deset godina i više, on je ujedno bio i logična meta – no s druge strane, znakovit je podatak da tom prilikom on nije vidio potrebu za angažiranjem odvjetnika jer je smatrao da će se nesporazum vrlo brzo raščistiti.

„To na snimkama naprosto nije on, jedina sličnost je u obliku brade koju bi, da je doista pljačkao kladionice, valjda naknadno obrijao“, kazala je za Nacional Marija Popović. Policija je, tvrdi, u želji da zatvori tih pet otvorenih predmeta postupala krajnje neobično: tako su policijski pouzdanik i neke zaposlenice kladionica dali opise u kojima se spominje lice puno madeža, jedan veći madež na lijevom obrazu ispod brade te podatak da osoba malo „zavlači“, šepa na desnu nogu. „Ništa od navedenog ne opisuje mog muža, a s pljačkašem ga povezuju tek visina i brada“, rekla je Marija Popović. Dodala je da su dvije od pet zaposlenica koje su navodno prepoznale Popovića, reagirale doslovce jednakom rečenicom u kojoj se spominju fraze poput „općih karakteristika i crta lica“.

„Pogriješile su i kada su određivale dob pljačkaša, na pitanju ima li sijedih vlasi ili ne, no unatoč tome policija je uporno slijedila zacrtani put, dok se službena istraga odvijala kao da nitko nije ni pročitao kompletan spis. Snimke nadzora nisu objavili, nisu se potrudili dalje tražiti, nisu ni provjerili otiske dlana koje je pljačkaš ostavljao na mjestu zločina, a koji evidentno ne pripadaju mome suprugu. Šokirana sam takvim pristupom institucija“, dodala je Popović za Nacional.

U Policijskoj upravi zagrebačkoj punih šest dana pripremali su odgovore na niz pitanja Nacionala, između ostalog i zašto nisu objavili snimke pljački i zašto nisu provjerili spomenute otiske. Nakon svega, odgovorili su dvjema potpuno nesadržajnim rečenicama. U odgovoru Policijske uprave zagrebačke stoji:

„Obavještavamo vas da su policijski službenici Policijske uprave zagrebačke nakon provedenih izvida, 2. svibnja 2019. godine, podnijeli posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu protiv počinitelja više kaznenih djela razbojništva iz čl. 230 st. 2 Kaznenog zakona. S obzirom na činjenice da je sadržaj izvida sukladno Zakonu o kaznenom postupku označen tajnim te da je policija o svemu utvrđenom izvijestila ranije navedeno Državno odvjetništvo, upućujemo vas da se obratite Županijskom državnom odvjetništvu.“

‘Moj cilj je da se objave snimke i da, s obzirom na to da pljačkaš nije bio maskiran, uslijede prepoznavanje i dojava građana. Sustav će očito profunkcionirati tek kad mu mi isporučimo krivca’, kaže Marija Popović

Županijsko državno odvjetništvo, pak, odgovorilo je u znatno kraćem roku, ali također nesadržajno, između ostalog uputivši novinare natrag na policiju. „Vezano na vaše upite, upućujemo vas da se s prvim pitanjem obratite Policijskoj upravi zagrebačkoj“, kazali su na upit o snimkama videonadzora, dok su na spominjanje otisaka dlana reagirali tvrdnjom da se radi o kaznenom postupku koji je u tijeku i koji stoga, sukladno zakonskim odredbama, nisu ovlašteni komentirati.

U cijelom slučaju postoji i jedno vještačenje koje će Popovićeva obrana također nastojati osporiti, a u tom poslu dobila je „pro bono“ pomoć jednog uglednog stručnjaka upravo s tog područja, koji je ostao konsterniran viđenim. Između ostalog, vještačenjem zapravo uopće nije utvrđena ni visina počinitelja pljački, jedan madež na Popovićevu uhu opisuje se kao rupa zaostala od nošenja naušnice i na tome se, između ostalog, gradi prepoznavanje.

„Moj trenutni cilj je da se objave snimke i da, s obzirom na to da pljačkaš nije bio maskiran, uslijedi prepoznavanje i dojava građana. Sustav će u ovom slučaju očito profunkcionirati tek kad mu mi isporučimo stvarnog krivca“, zaključila je supruga Marija Popovića koji je od svibnja zatvoren u Remetincu.

Ako prepoznate čovjeka s fotografije javite se redakciji Nacionala.

Komentiraj