Preminuo infektolog Ivan Janko Vodopija

Poznati hrvatski liječnik Ivan Janko Vodopija, čiji su skraćeni postupak cijepljenja poznat kao Zagrebačka shema prihvatili Pasteurov institut u Parizu i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), preminuo je u četvrtak u 97. godini života u Zagrebu, objavilo je Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD).

Vodopija je rođen 1925. u Somboru. Studij medicine završio je u Zagrebu 1950., a specijalizaciju iz infektologije 1955. U Londonu se usavršavao iz tropske medicine. Od 1955. do 1991. radio je u Zavodu za zaštitu zdravlja grada Zagreba, današnjem Nastavnom zavodu  “Andrija Štampar”. Bio od 1969. voditelj Odjela za epidemiologiju te profesor Medicinskoga fakulteta u Zagrebu.
Kao stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) djelovao je u Tajlandu, Kongu i Liberiji, gdje je suzbijao tropske i druge zarazne bolesti.
Posebno se bavio postupcima imunizacije. Unaprijedio je rad antirabične službe sudjelujući u razvijanju novih generacija cjepiva protiv bjesnoće.
Od 1995.–2002. bio je predsjednik Nacionalnoga zdravstvenog vijeća Ministarstva zdravstva RH. Tijekom Domovinskog rata organizirao je epidemiološku službu za zaštitu od infekata kod prognanika i izbjeglica, za što je 1997. dobio Nagradu Ministarstva obrane RH. Za iskorjenjivanje poliomijelitisa dobio je priznanje od WHO 2004. Dobtinik je i Nagrade grada Zagreba.
Bio je izvrstan poznavatelj hrvatske povijesti i stratsveni ljubitelj hrvatske kulture. Pogreb prof. Vodopije bit će u utorak, 3. kolovoza na zagrebačkom groblju Mirogoj u 10 sati.

Komentiraj