EPA/TOM MAELSA

Bivši njemački predsjednik Roman Herzog preminuo je u 82. godini života, javljaju svjetske agencije. Herzog je bio njemački predsjednik od 1994. do 1999. godine, a zalagao se za prihvaćanje ekonomskih reformi, te isticao važnost sjećanja na Holokaust.

Njemački predsjednik Joachim Gauck opisao je Herzoga kao ‘osebujnu ličnost koja se zalagala za reforme, a u isto vrijeme za očuvanje onoga što je vrijedno’.

Prije nego što je postao predsjednik, Herzog je bio predsjednik Ustavnog suda. “Njemačka se mora trgnuti. Pesimizam je postao normalan za našu zemlju”, rekao je u govoru 1997. godine. “Oni koji žele spriječiti ili odgoditi velike reforme moraju znati da će naša zemlja za to platiti visoku cijenu”.

Pozvao je Njemčku da se suoče sa svojom prošlošću, te je 27. siječnja proglasio kao Dan sjećanja na sve žrtve Holokausta. 27. siječnja je obljetnica oslobođenja koncentracijskog logora u Auschwitzu. Svoju je odluku objavio 1996. godine, te rekao da Dan sjećanja budućegeneracije mora podsjetiti da budu oprezne. Židopvska zajednica u Njemačkoj podržala je ovu odluku Herzoga, koja je osigurala da nacistički zločini ne budu zaboravljeni.

Rođen je 5. travnja 1934. godine u bavarskom gradu Landshutu. Studirao je pravo na münchenskom sveučilištu, a u politiku ga je uveo Helmut Kohl 1973. godine.

Komentiraj