Preminula Žana Lelas, jedna od najboljih hrvatskih košarkašica u povijesti

Žana Lelas, jedna od najboljih hrvatskih košarkašica svih vremena, preminula je u 52. godini.

Prve košarkaške korake je napravila u rodnom Splitu. Tri je godine igrala u šibenskom ŽKK Elemes, a u karijeri je igrala i u slovenskim Ježicama, francuskom Strasbourgu, španjolskoj Zaragozi. Karijeru je završila u zagrebačkoj Croatiji 2009., s 39 godina.

Dobila je brojna priznanja – za najbolju igračicu i strijelca kadetskog prvenstva 1985., za najbolju igračicu završnog turnira Kupa Ružica Meglaj Rimac 1996. i trećeg strijelca Kupa Lilliane Ronchetti 1997. godine.

S reprezentacijom Jugoslavije je, kao najmlađa članica reprezentacije, na Igrama u Seulu osvojila srebro u generaciji Danire Nakić, Anđelije Arbutine, Polone Dornik, Eleonore Vild, Razije Mujanović, a na EP-u 1991. u Tel Avivu osvojila je srebrno odličje.

Nakon odlaska u igračku mirovinu, 2016. godine pokrenula je privatni košarkaški klub KAŽL – Košarkašku akademiju Žana Lelas, sa suprugom, nogometnim trenerom Vjekoslavom Lokicom. Klub su u kratko vrijeme digli u prvoligaško društvo, a njihove članice i danas nose mlađe reprezentativne kategorije.

Bila je i članica Stručnog savjeta za žensku košarku Hrvatskog košarkaškog saveza, ujedno i instruktorica HKS-a, a bila je i na poziciji izbornice juniorske reprezentacije.

Zbog zdravstvenih poteškoća nije mogla ovog srpnja s reprezentacijom biti na FIBA Challenger turniru u Latviji.

Iza sebe je ostavila supruga Vjekoslava i kćer Niku.

Komentiraj