Preminula i šesta žrtva od koronavirusa u Italiji, Hrvatska podiže stupanj pripravnosti

Danas je težak dan za susjednu Italiju. Novinska agencija Ansa javlja kako je u Italiji i šesta osoba preminula od posljedica koronavirusa. Šesta žrtva je oboljela od raka čija je klinička slika ionako bila izrazito kompromitirana kada je u nedjelju prebačena u bolnicu nakon što su testovi pokazali kako je zaražena koronavirusom, navodi se. Prema najnovijim podacima 219 osoba u Italiji je zaraženo koronavirusom, što tu zemlju čini trećom zemljom po broju zaraženih, nakon Kine i Južne Koreje.

Podsjetimo da se upravo zbog situacije u Italiji povećala panika i kod nas, a nekoliko je skupina srednjoškolaca iz Hrvatske stavljeno u kućnu karantenu zbog školskog izleta u Italiji. Ministarstvo znanosti i obrazovanja upitilo je priopćenje da se sve aktivnosti i eventualna putovanja u Italiju odgode mjesec dana. Slično priopćenje stiglo je i iz MVP-a koje je uputilo  prijedlog svim građanima Hrvatske da odgode svoja putovanja u Italiju.

Paniku je pak smirivao Krizni stožer Ministarstva zdravstva na čelu sa ministrom Vilijem Berošom koji je kazao da Hrvatska poduzima nove sigurnosne mjere i da nema razloga za paniku. U Hrvatskoj još uvijek nema zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom.

“Donijeli smo nove mjere i preporuke jer moramo iz trena u tren pratiti situaciju. Jučer smo se prilagodili službenim izvješćima nadležnih agencija i donijeli smo određene mjere”, rekao je ministar Beroš na konferenciji za novinare i poručio da ne treba dizati paniku.

“Pokušat ćemo spriječiti ulazak virusa u Hrvatsku, i drugo, kad se virus pojavi, radimo na tome da na pravi način reagiramo i ograničimo širenje. To su dva osnovna pravca u kojima djelujemo”, rekao je Beroš.

Najavio je i kako će podići stupanj pripravnosti na višu razinu.

Komentiraj