HNK Ivana pl. Zajca: Premijera Wagnerove opere ‘Tristan i Izolda’

Dražen Šokčević

 

Četiri godine od prvotne ideje i početka planiranja velikog projekta, povijesna, prva Wagnerova opera u vlastitoj produkciji te istodobno prva opera u programu Rijeka 2020-EPK će biti premijerno izvedena u riječkom će HNK Ivana pl. Zajca.

‘Tristan i Izolda’ u režiji Anne Bogart i pod ravnanjem maestra Villea Matvejeffa, na rasporedu je u subotu, 22. veljače, s početkom u 18 sati.

Kako je na konferenciji za medije kazao intendant Marin Blažević, prije četiri je godine maestro Matvejeff došao na ideju kako bi opernog Wagnera u Rijeci trebalo “otvoriti“ upravo ‘Tristanom i Izoldom’, jednim od vrhunaca njegova opernog stvaralaštva. Potom se, u New Yorku, Blažević susreo s legendarnom redateljicom Anne Bogart koja je pak prihvatila režirati prvog riječkog Wagnera.

“Na kraju procesa, koji je započeo prije četiri godine, nakon odgledane generalne probe, mogu reći kako je Anne Bogart, prema mome poimanju, uspjela ostvariti ideal operne režije. Wagneru treba pristupiti s puno hrabrosti i spremnošću na kontemplaciju, a gledajući kazališni čin, istodobno se treba zagledati i u sebe“, rekao je Blažević te pojasnio kako je riječ o fascinantnoj fuziji glazbene i scenske partiture.

Predstavljajući interprete naslovnih uloga, za Maidu Hundeling koja će nastupiti u ulozi Izolde, kazao je kako je riječ o umjetnici koja čim stupi na pozornicu postaje scenskim normativom.

“Maida Hundeling nameće se kao ona umjetnička osobnost zbog koje se postavljaju neke opere i za koju se rade režije. S druge strane, Lars Cleveman kao Tristan ima jedan od najtežih zadataka, toliko težak da se, gledajući ga i slušajući, gotovo morate zapitati hoće li preživjeti do kraja. Ovaj projekt ne bi bio moguć bez njihovih senzacionalnih scenskih i pjevačkih nastupa“, nastavio je intendant riječkog kazališta i dodao kako će „boje riječkog ansambla u velikim ulogama braniti Ivana Srbljan i Robert Kolar i svojim debijima u wagnerijanskom opernom repertoaru spremno stati uz bok iskusnim kolegama“.

Ivana Srbljan je usporedila ulogu Brangane i ulogu Carmen, u kojima će ove sezone nastupiti, te istaknula njihove karakterne razlike, a Robert Kolar je kao posebnost naveo što su kod Wagnera solisti uronjeni u orkestralno tkivo s kojim se moraju moći “izboriti“ te Wagnera nazvao nadogradnjom koja stiže nakon što su svi drugi operni skladatelji otpjevani.

Uz njih će u predstavi nastupiti i riječki solisti Luka Ortar, Marko Fortunato, Dario Bercich i Aljaž Farasin.

Scenograf i kostimograf je James Schuette, autor scenskog pokreta Christopher Murrah, oblikovatelj svjetla Brian H. Scott, a oblikovatelj videa Greg Emetaz.

Komentiraj