FaH

PREMIJERA: “Stoliću, prostri se!” u petak u Dječjem kazalištu Dubrava

Predstava “Stoliću, prostri se!” po bajci braće Grimm i u režiji Zorana Skalickog, čija će premijera biti u petak 4. studenoga u Dječjem kazalištu Dubrava u Zagrebu, kako se ističe u najavi, suvremena je adaptacija koja klasičnu bajku o odnosu oca i trojice sinova, “o radu i neradu, istini i laži”, čita u svjetlu suvremenog odnosa prema radu, potrošnji i obitelji.

 “Osim u svjetlu suvremenih pedagoških i civilizacijskih težnji, zastarjelih elemenata poput batine koja fizički nasrće na one koji ih trebaju primiti, bajka donosi začudne predmete poput stola koji se sam prostire i magarca koji ‘na oba kraja’ izbacuje zlatnike kad se to od njega zatraži”, stoji u najavi.

“Promatrano iz vizure koja u obzir uzima suvremeni kontekst potrošačkog društva, a posebice u posttranzicijskom društvu poput našega, predmeti koji sami od sebe donose beskonačna dobra i danas predstavljaju objekt žudnje i sanjarenja mnogih. I upravo smo stoga stoga bajku ‘Stoliću, prostri se!’ braće Grimm odlučili čitati u svjetlu problema suvremene valorizacije rada, potrošačkog mentaliteta i obitelji kao osnovne čestice društva”, dodaje se.

U predstavi igraju Matija Čigir, Petar Atanasoski, Hrvoje Horvat i Pavle Vrkljan.

Tekst izvorne bajke za izvedbu je adaptirao i dramatizirao Bruno Margetić, scenografiju i kostimografiju potpisuje Jasmina Kosanović, a autor glazbe je Vlatko Panić.

Komentiraj