Premijera jedne od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti 25. rujna u ZKM-u

 

Jedna od najvećih ljubavnih priča svjetske dramske književnosti, kako je predstavu opisao redatelj Sebastijan Horvat, svoju će premijeru imati 25. rujna u 20 sati na daskama Zagrebačkog kazališta mladih (ZKM). Reprizne izvedbe održat će se od 26. do 30. rujna.

Premijera ‘Cementa’ bila je najavljivana još u ožujku, ali je zbog lockdowna koji je započeo baš uoči premijere, ZKM radi pandemije kao i ostala kazališta morao zatvoriti svoja vrata.

Sebastian Horvat režirao je dramu velikog njemačkog dramatičara Heinera Müllera, koji je preinačio istoimeni roman socrealističkog pisca Fjodora Gladkova. U predstavi glume: Rakan Rushaidat, Sreten Mokrović, Ugo Korani, Nataša Kopeč, Petra Svrtan, Milica Manojlović, Tina Orlandini, Barbara Prpić, Pjer Meničanin, Dado Ćosić, Vedran Živolić, Toma Medvešek, Mateo Videk i Milivoj Beader.

Gleb Čumalov se nakon nekoliko godina građanskog rata i Oktobarske revolucije vraća kući gdje se zatekne u tvornici cementa koja, usprkos godinama revolucionarnih težnji za preuzimanjem privatnog vlasništva, samuje, prazna i neaktivna. Njegov je povratak kući istodobno i povratak ženi i zajedničkom djetetu.

Ali žena mu ne uzvraća. Zaljubljena je: njezina je ljubav sad Revolucija, tijelo i srce su joj zapečaćeni. Od tog je trenutka Glebov cilj dvostruk: uvjeriti novu vlast da omogući ljudima/radnicima osposobiti cementaru koja bi mogla raditi i proizvoditi i više i bolje nego prije, te ponovno pridobiti srce svoje odjednom emancipirane žene.

Cement je ljubavno pismo u nekom trenutku prijeloma, reza između postojećega i radikalno novoga, naslikanog brutalno surovom silom i mrakom, koji u pisanju neumoljivo ispovijedaju vjeru da sve to jest i mora biti, bez obzira na stravične ishode, i da je naša budućnost, budućnost čovječanstva točno taj prijelom, ili… je uopće neće biti’.

 

Komentiraj