“Premijer radi na što široj suglasnosti oko Konvencije”

hina

Nisu svi među vladajućima, a niti unutar samoga HDZ-a, sretni s ratifikacijom Istanbulske konvencije, izvještava televizija N1. Hoće li se od Kluba zastupnika HDZ-a zatražiti da zadrže jedinstveno stajalište ili da glasaju po svojoj savjesti? Čini se da premijer Andrej Plenković želi što šire suglasje oko teme koja već predugo dijeli hrvatsku javnost.

Ako u HDZ-u i ima kritičara ratifikacije Istanbulske konvencije, takvih je malo u Vladi: dapače, sve je više i više onih koji su ju čak i – pročitali.

“Mnoge stvari nisam znao, nisam čitao kao i većina koja sad raspravlja, ali kad sam pročitao vidio sam da nisu onakve kakvima ih mediji prikazuju. Ja nisam u Saboru pa neću glasati, ali na Vladi ću biti za”, kazao je ministar prometa Oleg Butković.

“Hrvatska demokratska zajednica i ja osobno smo protiv svake vrste nasilja, prema svakome, a naročito prema ranjivim skupinama. … U Istanbulskoj konvenciji se ne spominje rodna ideologija i to HDZ zbilja ne bi propustio kroz svoje filtere”, uvjeren je ministar uprave Lovro Kuščević.

I dok se jedni otvoreno dive predsjedniku stranke pa i samoj stranci pa tako ministar rada Marko Pavić kaže: “Predsjednik je stvarno pokazao i demokratičnost i entuizijazam, imali smo na Predsjedništvu višesatnu raspravu, a onda i jučer na klubu također višesatnu, i to o samom meritumu … a to je da u tom dokumentu nema nikakve rodne ideologije”.

Drugi svoj stav ipak ne žele javno iznijeti pa ministar branitelja Tomo Medved samo kaže: “Vlada odgovorno radi svoj posao”.

U svakom slučaju, tvrde kako nema govora o nekom ozbiljnom unutarstranačkom sukobu. No klerikalne i radikalno konzervativne udruge ipak najavljuju prosvjede protiv ratifikacije. U Vladi kažu da svatko ima pravo izraziti nezadovoljstvo, a s time se – i očito ne samo s time – slažu i u oporbi.

“Ne znam zapravo protiv čega prosvjeduju. Protiv konvencije koja je instrument u borbi protiv nasilja u obitelju, ne razumijem. … To je sredstvo u borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji i točka”, ističe SDP-ova Sabina Glasovac.

A hoće li u potpunosti podržati Vladin prijedlog, u oporbi će odlučiti tek kada vide kakve će to sve “ograde” od Istanbulske konvencije Vlada uputiti u Sabor.

Komentiraj