Prehrana bogata antioksidansima je izuzetno važna za osobe oboljele od Parkinsonove bolesti

Autor:

20.08.2018., Zagreb - Zdrava prehrana.
Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

U Hrvatskoj više od 15.000 građana boluje od Parkinsonove bolesti (PB), ovaj progresivni neurodegenerativni poremećaj karakterizira oštećenje kontrole pokreta, a tipični simptomi uključuju tremor, krutost mišića, usporeno kretanje te slabu ravnotežu, prenose vitamini.hr.

Kako ova kronična bolest napreduje zbog gubitka neurona u mozgu pojavljuju se i drugi simptomi – otežano gutanje, poremećaji u govoru, oštećenja pokretljivosti crijeva, umor, depresija i kognitivna oštećenja.

Kod ove ugrožene skupine i zbog povećanog rizika od pothranjenosti i gubitka tjelesne mase, pravilna i uravnotežena prehrana je od izuzetne važnosti.

Prednost treba dati ugljikohidratima koje nalazimo u integralnim žitaricama, integralnoj tjestenini i kruhu, krumpiru, mahunarkama, koji bi trebali trebali činiti oko 55% ukupnog dnevnog unosa energije.

Pri odabiru masti prednost se daje nezasićenim masnim kiselinama, koje nalazimo u orašastim plodovima, sjemenkama i biljnim uljima. Poznato je da omega-3 masne kiseline i konzumacija plave ribe mogu poboljšati kognitivnu funkciju.

Obroci i međuobroci bi trebali uključiti što više svježeg voća i povrća. Velika količina blagotvornih prehrambenih i biljnih vlakana djeluje dobro na probavu, a antioksidansi ublažavaju simptome i usporavaju razvoj bolesti.

Rezultati istraživanja u znanstvenom časopisu Medical Hypotheses pokazuju poveznicu između prehrane, koja se temelji na biljnim namirnicama i smanjenju rizika od razvoja Parkinsonove bolesti.

Ukupni dnevni unos tekućine obavezno bi trebao iznositi oko dvije litre. Vodu je preporučljivo piti u malim količinama tijekom cijelog dana, bocu je uvijek dobro držati u blizini.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.