Predstavljena restaurirana butelja iz doba Dubrovačke Republike

HINA / Nikša MILETIĆ

Restaurirana butelja za vino iz doba Dubrovačke Republike predstavljena je u petak u Dubrovniku, a žele se napraviti replike u kojima bi se prodavala desertna malvazija.

Kako je na predstavljanju istaknuo suvlasnik vinarije “Karaman” Ivo Orešković, riječ je o boci koja je u privatnome vlasništvu, a proizvedena je u Engleskoj. “Riječ je o privatnome vlasništvu obitelji Veselić iz Pridvorja u Konavlima. Takav tip butelje je engleske proizvodnje između 1690. i 1720. godine. Mi smo došli na ideju kako bi bilo dobro restaurirati jednu takvu butelju. Definirali smo i načine čepljenja”, rekao je Orešković i dodao kako je konačni cilj proizvesti replike boce, to jest butelje te desertnu slatku malvaziju plasirati kao kao ekskluzivan proizvod Dubrovnika.

 

  • Restaurator Šime Perović rekao je kako taj predmet s početka 18. stoljeća nije bio fragmentiran te zato nije bilo potrebno raditi opsežnu restauraciju.

 

“To je trbušasta boca s početka 18. stoljeća koja ima mali vrat. Prije tog razdoblja takve su boce služile kao mjerne jedinice. Boca nije bila fragmentirana, mehanički je očišćena, a napravljen je odljev na njezinu vratu”, rekao je Perović.

Enolog Niko Karaman istaknuo je kako se s tom restauracijom nastavlja projekt revitalizacije dubrovačke malvazije.

“U budućnosti želimo plasirati desertnu malvaziju koja će biti različita od svega na tržištu. Želja nam je napraviti replike butelje i plasirati vino od ove povijesne dubrovačke sorte grožđa koja se suši u hladu, zbog čega ima specifična svojstva”, rekao je Karaman.

Komentiraj