Predstavljena knjiga odvjetnika Nobila o ‘slučaju Perković’

HINA / Daniel KASAP

Knjiga odvjetnika Ante Nobila “Obrana hrvatskog kontraobavještajca Josipa Perkovića na njemačkom sudu” u kojoj piše o obrani obavještajca optuženog i osuđenog u Njemačkoj za sudjelovanje u ubojstvu hrvatskog disidenta Stjepana Đurekovića, predstavljena je u ponedjeljak navečer u Novinarskom domu u Zagrebu.

Nobilovu knjigu u kojoj iznosi niz problema, zapreka pa i primjera subverzivnog djelovanja politike, medija, pojedinih ideološki ostrašćenih, zainteresiranih svjedoka i dijela pravosuđa protiv njegova klijenta, s kojima je bio suočen i kojima je morao parirati tijekom postupka izručenja u Hrvatskoj te tijekom suđenja u Njemačkoj, predstavili su povjesničar Hrvoje Klasić, odvjetnik Čedo Prodanović te medijski izdavač Ninoslav Pavić.

Govoreći o povijesnom kontekstu, Klasić je istaknuo kako autor kroz niz izjava, svjedočanstava i dokumenata kroz ‘slučaj Perković’ govori o bivšoj zajedničkoj državi, socijalizmu, ključnim osobama tog doba, ali i o položaju Hrvatske u Jugoslaviji te o Hrvatskoj nakon osamostaljenja.

”Knjiga zorno ukazuje kako se hrvatsko društvo ne suočava s vlastitom prošlošću, ali i kako se i neke druge države kojima po mnogo čemu težimo, također, ne suočavaju s prošlim razdobljima” ustanovio je Klasić, dodavši kako je Nobilova knjiga ”potrebna knjiga u šumi današnjeg sveprisutnih dezinformacija i revizionizma”.

Pojašnjavajući ulogu hrvatskih medija u praćenju ‘slučaja Perković’, medijski izdavač Ninoslav Pavić je rekao da je odvjetnikova knjiga ”doprinos demistifikaciji predrasuda koje su prisutne u domaćoj javnosti” te kako ona može poslužiti kao ”svojevrsni udžbenik opravdane sumnje kojeg, pored javnosti, trebaju čitati studenti prava, odvjetnici, tužitelji, suci, a posebice medijski djelatnici koji znaju podilaziti strastima publike”.

”Braneći Perkovića, Anto Nobilo morao se sukobiti s dva politička, obavještajna i pravosudna sustava. Našim, već dobro mu znanim, a i njemačkim, s obzirom na to da je pravosudni sustav RH potpuno zakazao. Autor u knjizi iznosi niz problema, zapreka pa i primjera subverzivnog djelovanja politike, medija, pojedinih ideološki ostrašćenih, zainteresiranih svjedoka i dijela pravosuđa protiv njegovog klijenta, s kojima je bio suočen i kojima je morao parirati. Kako tijekom postupka izručenja u Hrvatskoj, tako i tijekom suđenja u Njemačkoj. Pritom Nobilo nije upao u vrlo čestu zamku da se potpuno identificira sa svojim klijentom, a još manje da se pritom služi neetičkim metodama. Stoga je ova knjiga na određeni način i posveta časnoj profesiji odvjetništva.”, ocijenio je povodom predstavljanja knjige odvjetnik Čedo Prodanović.

Govoreći o percepciji javnosti o samom slučaju, autor Anto Nobilo je glavnog lika svoje knjige opisao kao ”kontraobavještajca, prije svega” te je podsjetio na Perkovićeve zasluge tijekom Domovinskog rata, navodeći kako je ”osigurao i proveo tranziciju te organizirao 136 konvoja oružja” tijekom embarga na oružje.

Nobilo ocjenjuje kako je suđenje Perkoviću i Zdravku Mustaču ”posljednja zaostala bitka Hladnog rata”, zaključivši na kraju kako ”niti jedna ozbiljna država ne izručuje svoje obavještajce”. Knjigu je objavila zagrebačka izdavačka kuća “VBZ”.

Komentiraj