Plenković nervozno o naslovnici Nacionala: “To je novina koju nije vrijedno komentirati”. Evo što je govorio o Nacionalu 2019.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je danas Zadarsku županiju. Uz njega bio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković te ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Tom je prigodom Plenković ponovno vrlo nervozno reagirao na naslovnicu Nacionala na kojoj se najavljuje kako će se od četvero pozvanih na javno saslušanje o situaciji u Ini odazvati bivši šef Janafa Dragan Kovačević koji bi trebao govoriti o tajnom sastanku u Vladi na kojem je upravo Andrej Plenković navodno dao nalog za potpisivanje memoranduma čija je posljedica bila zatvaranje sisačke rafinerije.

 

Novi broj Nacionala na svim kioscima. Photo: Nacional

“To je novina koju nije vrijedno komentirati”

Plenkovića je, očito, jako pogodila priča Nacionala, pa je ga je pokušao omalovažiti, rekavši da je riječ o nebitnoj novini.

“To je novina koju nije vrijedno komentirati. Već šest godina 90 posto njihovih naslovnica su o meni. Imati malo kredibiliteta da im dam važnost, bilo bi previše. To je pokušaj Uskokovog optuženika, kako bi rekao njegov kompanjon iz Slovenske, kriminalca koji nastoji izmišljati stvari sa sastanka da bi zaštitio sebe.

Nemam veze ni s tom novinom, ni s insinuacijama, ni s optuženikom. Na Aktualnom satu u Saboru sam rastumačio sve procese, a odazivati se na Mostove inicijative odgovor je nula”, rekao je nervozno Plenković.

Podsjetimo, Nacional u novom broju donosi vruću temu o tome kako je Dragan Kovačević, bivši predsjednik Uprave Janafa, odlučio progovoriti o sadržaju tajnog sastanka na kojemu je premijer Andrej Plenković izravno naredio svom tadašnjem ministru Tomislavu Ćoriću zatvaranje sisačke rafinerije i omogućavanje netransparentnog izvoza hrvatske nafte na preradu u Mađarsku. Kovačević je prisustvovao tom sastanku pa o tome ima neposredna saznanja. Odluči li o tomu progovoriti, postat će središnja figura 25. sjednice Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije. Kovačević zasad jedini planira pojaviti se na javnom saslušanju, a koje je zakazao Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta i predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije.

Kovačević bi na toj sjednici trebao iznijeti što zna o tome kako su se premijer Andrej Plenković i bivši ministar iz njegove vlade Tomislav Ćorić sporno umiješali u upravljanje Inom.

Inače, Nacionalov tekst odjeknuo je medijskim prostorom.

Tako Telegram analizira da će HDZ pokušati stopirati ili barem službeno proglasiti protuzakonitima sva saslušanja oko Ine na Antikorupcijskom vijeću Hrvatskog sabora. Naime, potvrdio je to danas gostujući na N1 Televiziji predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić koji je konstatirao kako bi javnim saslušanjima to Vijeće prekoračilo svoje ovlasti.

Nazivajući Antikorupcijsko vijeće službenim imenom, dakle, Vijećem za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije, Bačić je konstatirao kako su takva saslušanja protuzakonita i kako predsjednik tog tijela Nikola Grmoja (Most) zloupotrebljava ovlasti.

Plenković mijenja mišljenje ovisno o situaciji: Donedavno je Nacional “razborito pisao”

Zanimljivo, Plenković prije samo nepune četiri godine Nacional nije smatrao “nebitnom novinom”. Dapače, zahvalio je, praktički nedavno, na “razboritom pisanju”. Dogodila se, naime, afera s fotografijama bivšeg potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušić, na što je Plenković tada izjavio kako “takvo podmetanje još nisu imali”.

Riječ je, podsjetimo, o aferi oko montaže fotografija na kojima je tadašnji potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić prikazan s nepoznatom ženskom osobom i kokainom u kompromitirajućim pozama.

“To su pokušaji kompromitacije i destabilizacije, ovako nešto još nismo vidjeli”, rekao je tada Plenković. Tom se prilikom izrazito začudio kako je reagirao dio medijskih komentatora, političkih aktera i novinara – koji su tada zaključili da je u pitanju ‘PR-ovsko skretanje pozornosti s drugih tema’.

“Očekujem da nadležna tijela utvrde tko je to učinio i zašto. Nastavit ćemo kao Vlada raditi ozbiljan posao i nosit ćemo se s pokušajima podmetanja”, rekao je tada Plenković i izričito zahvalio uredniku i vlasniku Nacionala Berislavu Jeliniću, naglasivši kako je Nacional “razborito pristupio toj temi”.

Nakon Nacionalovog pisanja o INI: Bačić tvrdi da Grmoja zloupotrebljava Antikorupcijsko vijeće pozivajući Kovačevića na saslušanje

Komentiraj