Predsjednik Kosova podnio ostavku, potvrđena mu optužnica za ratne zločine

Kosovski predsjednik Hashim Thaci podnio je ostavku nakon što mu je potvrđena optužnica u Haagu za navodne ratne zločine počinjene 1999. na Kosovu, objavio je u četvrtak na konferenciji za novinare.

‘Predsjednik Kosova ne može se pojaviti pred Haaškim sudom’, rekao je Thaci navodeći da daje ostavku. ‘Surađivat ću blisko s pravosuđem i od ovog trenutka sam im na raspolaganju’, kazao je.

Thaci je ostavku podnio nakon što mu je potvrđena optužnica na Haaškom sudu koju je podnio Ured posebnog tužitelja u Haagu (SPO). O potvrđivanju optužnice i ostavci izvijestio je sam, a ostavka na snagu stupa odmah.

THACI: “Nisam počinio ratne zločine, podnijet ću ostavku potvrde li optužnicu”

Thaci je kazao kako su optužnice protiv njega i njegove ‘braće po oružju’ mala cijena koju moraju platiti za slobodu svoje domovine te da je ponosan što su se, zajedno s međunarodnom zajednicom i saveznicima, borili protiv Miloševićevog genocida i osigurali slobodu Kosovu.

Tužitelj SPO smatra Thacija odgovornim za ubojstva većeg broja osoba u vrijeme kada je on bio jedan od ključnih zapovjednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK). Thaci je ranije odbacio svaku umiješanost u navodne ratne zločine počinjene na Kosovu 1999. tijekom pobune kosovskih Albanaca protiv režima Slobodana Miloševića.

Uz Thacija, haaški SPO sumnjiči i Kadrija Veselija koji je bio zapovjednikom protuobavještajne službe OVK u vrijeme rata na Kosovu, a sada je jedan od lidera kosovske oporbe. I protiv njega je potvrđena optužnica te je izjavio kako će otići u Haag suočiti se s njom.

Uz druge osumnjičenike, SPO ih smatra odgovornim za ubojstva gotovo stotinu osoba, među kojima je bilo kosovskih Albanca, Srba, Roma i osoba drugih nacionalnosti, kao i političkih protivnika.

Thaciju bi, prema prethodnoj najavi, trebalo suditi Posebno sudsko vijeće i to po zakonima Kosova. To je vijeće kojega čine međunarodni suci izmješteno u Den Haag, što je uz ostalo opravdano potrebom zaštite svjedoka.

Komentiraj