THACI: “Nisam počinio ratne zločine, podnijet ću ostavku potvrde li optužnicu”

Predsjednik Kosova Hashim Thaci ustvrdio je kako nije počinio ratne zločine ističući da će podnijeti ostavku ako Specijalni sud Kosova potvrdi optužnicu protiv njega, Kadrija Veselija i drugih optuženih za ratne zločine tijekom rata na Kosovu, javio je N1.

Thaci je večeras u posebnoj izjavi za televiziju komentirao optužnicu koju je protiv njega podnio tužitelj Rezidualnog mehanizma za međunarodne sudove u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi Serge Brammertz.

“U narednim danima konzultirat ću se s političkim liderima o sljedećim koracima. Uvjeravam vas, neću se iz ovog ureda suočiti s pravdom. Ako se optužba potvrdi, odmah ću podnijeti ostavku na mjesto predsjednika i suočiti se s optužbama”, rekao je Thaci.

Pravedno je da se rasvijetli svaka sumnja i svaka optužba za ratne zločine, kaže. “Moguće je da sam napravio greške u miru, ali ratne zločine nikada”, ustvrdio je kosovski predsjednik i veteran rata na Kosovu 1999. godine.

Naglasio je da je osobno “snažno posvećen dijalogu i miru sa Srbijom”, ali i naglasio kako “nijedna dobra namjera ni volja za pravdom ne mogu opravdati inkriminaciju šefa države upravo u trenutku kada je dijalog sa Srbijom mogao ući u novu fazu”.

Objavljivanje optužnice prije njezine potvrde Thaci je ocijenio skandaloznim, dodajući kako je to onemogućilo susret s predsjednikom Srbije u Bijeloj kući.

Tužiteljstvo Rezidualnog mehanizma za međunarodne sudove u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi podnijelo je Specijalnom sudu Kosova optužnicu u deset točaka, kojom se Hashim Thaci, Kadri Veseli i drugi terete za ratne zločine. Tužiteljstvo ih smatra odgovornima za gotovo stotinu ubojstava.

Komentiraj