Predsjednici Njemačke i Italije o važnosti ujedinjene Europe

EPA/HAYOUNG JEON

Njemačko-talijanski odnosi važniji su nego ikad do sada jer su obje zemlje suočene s rastom euroskeptičnog raspoloženja, rekao je njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier u petak na sastanku s talijanskim kolegom Sergiom Mattarellom koji smatra da Europska unija mora imati hrabrosti zaokružiti proces integracije za Zapadni Balkan.

“U Italiji se ideja ujedinjene Europe na mnogo načina omalovažava, a takvi se glasovi čuju i ovdje u Njemačkoj”, rekao je Steinmeier primivši u državni posjet Mattarellu.

Kao zemlje utemeljiteljice Europske unije, Njemačka i Italija imaju važnu ulogu u tome da europski projekt čine održivim, ocijenio je Steinmeier, a prenijela je dpa.

“U sutrašnjem svijetu, mi kao Europljani moramo biti ujedinjeni želimo li da se naš glas čuje i da pomognemo oblikovati rješenja za velike izazove kao što su klimatske promjene, digitalizacija, migracije”, citira njemačka agencija Steinmeiera.

Mattarella se u petak sastao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

U tako složenoj fazi u kakvoj je danas Europa govoriti o proširenju Unije čini se nerealnim, rekao je, kako je prenijela talijanska agencija ANSA.

“Ali moramo gledati dugoročno. Europska unija mora imati hrabrosti završiti proces integracije. A to vrijedi za države zapadnog Balkana i zato je važno za njih održati perspektivu ulaska u EU otvorenom”, rekao je Mattarella.

Kancelarki Merkel zahvalio je na pomoći Berlina u prevladavanju spora između Rima i Bruxellesa zbog talijanskog proračuna koji je bio neprihvatljiv Europskoj komisiji.

“Cijenim stil (premijera) Giuseppea Contea, vrlo je razborit”, rekla je kancelarka i dodala: “Koncentriram se više na njega nego na ono što govore pojedini ministri”.

Talijansku koalicijsku vladu u lipnju su sastavili populistički Pokret 5 zvijezda i desničarska stranka Liga koju vodi protumigrantski orijentiran ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

Predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble izrazio je na sastanku s lijevo orijentiranim Mattarellom očekivanje da će pobijediti europeističke snage i neće se formirati savezi s euroskeptičnim zemljama.

Schaeuble je naglasio važnost sastava budućeg Europskog parlamenta i poželio da Italija i Njemačku pošalju dobru poruku prije europskih izbora u svibnju.

Komentiraj