Predsjednici koalicijskih partnera različito o ovlastima predsjednice Republike

HINA/ Siniša KALAJDŽIJA

Predsjednici SDP-a, HNS-a i HSS-a u utorak su različito komentirali ovlasti predsjednice Republike, nakon što je u ponedjeljak šef SDP-a Davor Bernardić izjavio da bi ih trebalo povećati.

“Ako ćemo imati predsjednika ili predsjednicu koji će ići po baletnim predstavama ili biti pokrovitelj sajmova sira i pršuta, onda ga je moguće birati u parlamentu dvotrećinskom većinom, kao u nekim zapadnim demokracijama. Ako ne, tada treba razmisliti o redefiniranju ovlasti”, rekao je Bernardić novinarima nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma za lokalne izbore u Varaždinskoj županiji i Varaždinu.

S druge strane, prvi čovjek HNS-a smatra da predsjedničke ovlasti u ovom trenutku nisu prioritetna tema. “Imamo puno drugih prioriteta. Današnje ovlasti u okvirima parlamentarne demokracije, za koju smo se odlučili, dovoljne su i ne treba ih sada otvarati”, komentirao je Ivan Vrdoljak.

Predsjednik HSS-a Krešimir Beljak smatra da ovlasti predsjednice Hrvatske “u ovom trenutku nisu sukladne onome što gledamo”.

“U budućnosti, ostanu li ovlasti ovakve, predsjednika bi trebalo birati u parlamentu, a ne trošiti 150 milijuna kuna na izbore i imati predsjednicu koja ne razumije svoje ovlasti i često radi štetu hrvatskim tvrtkama i Hrvatskoj kao državi”, kazao je čelnik HSS-a.

Komentiraj