Predsjednica udruge pacijenata: “Tek slijede dugoročne posljedice koronakrize”

Predsjednica Udruge za zaštitu dostojanstva i jednakosti pacijenata Marina Novaković Matanić izjavila je za RTL kako dugoročne posljedice koronakrize tek slijede, jer su pacijenti, naročito onkološki, iz straha odgađali preglede.

“Sve se prelama na leđima pacijenata. Pacijenti su u koroni bili zastrašeni i nisu željeli odlaziti na preglede, ili su oni bili otkazani. Te posljedice korone ćemo dugoročno tek vidjeti jer ti pregledi bi možda nekome spasili život”, kazala je Novaković Matanić.

Komentirala je nedostatak radiologa na Klinici za tumore u Zagrebu. “Opet gasimo požar. Mislim da ćemo dugoročno imati sve više problema jer medicinsko osoblje odlazi, realno, svakoga dana iz Hrvatske”.

Novaković Matanić kaže kako se udrizi “svakoga dana ” i “sve češće” javljaju pacijenti s informacijama da nema dovoljno stručnjaka. “Svakog dana se javljaju pacijenti, sve češće. Unutar jedne klinike se ne mogu dogovoriti što je istina a što ne. Ista situacija je bila s lijekovima, premijer je tvrdio da su svi pacijenti dobili lijekove, ispostavilo se da nisu. Opet imamo zastrašujuću situaciju i opet je riječ o najtežim, onkološkim bolesnicima”.

Ona tvrdi da “politika ima veliku ulogu u svemu tome”. “Zato predlažemo kao udruga da se politika makne iz bolničkog sustava. Tu trebaju na čelo bolnica i zdravstvenog sustava doći stručni ljudi i presjeći neke stvari i reći idemo u nekom smjeru. Ohrabrujuće je spominjanje reforme, ali ona se spominje godinama”.

Problem manjka liječnika “teško je riješiti preko noći, traje godinama”. “Specijalizanti koji su možda i htjeli neku specijalizaciju nisu imali priliku i to zbog politike, i to treba reći. Sustav ne motivira medicinsko osoblje da ostane u Hrvatskoj. Ja ne znam nijednu strategiju u Hrvatskoj da im je netko ponudio da ostanu u Hrvatskoj. Možda lokalno, po otocima, oni su došli do zadnjeg stadija, nude im i stanove i kuće, ali u urbanim sredinama je već također problem”, kazala je Novaković Matanić.

Komentiraj