Predsjednica Grabar-Kitarović kaže da će arbitražna presuda ući u negativne anale

Hina Dario GRZELJ/

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u petak kako se nada da neće biti nikakvih jednostranih akata Slovenije nakon presude arbitražnog suda o međusobnoj granici koju Hrvatska ne priznaje i za koju je rekla da će ući u negativne anale te da je to bilateralno pitanje dviju zemalja.

U izjavi novinarima na rubu skupa u Dubrovniku predsjednica je podsjetila da Zagreb ne priznaje presudu jer se povukao iz arbitraže pošto je taj proces „nepovratno“ kompromitiran ponašanjem slovenskih predstavnika.

Ovaj arbitražni proces ući će u anale, ali „negativne anale“, rekla je Grabar-Kitarović.

Na snazi su svi bilateralni ugovori i aranžmani koje su dvije zemlje potpisale, a posebno se to odnosi na  malogranični promet i ribarstvo, rekla je predsjednica.

Ocijenila je ohrabrujućima stavove građana s obiju strana granica koji „razumno pristupaju ovom problemu“, osim nekoliko ‘ekshibicionista’.

Ponovila je da očekuje dijalog o graničnom sporu kao bilateralnom pitanju Hrvatske i Slovenije koja je „susjedna i prijateljska država“ i očekuje da će na rubu summita Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP) imati prigodu razgovarati sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

Rekla je da će službeni Zagreb posvuda objašnjavati kako je Slovenija kompromitirala arbitražni proces.

Hrvatska je suverena država, rekla je predsjednica i pozvala sve da „pozornije“ prouče mišljenje Njemačke koja je u četvrtak pozvala Hrvatsku da poštuje i provede odluku arbitražnog suda.

Upravo je ponašanje slovenskog arbitra i slovenske predstavnice „narušilo sama načela arbitraže“ i time kompromitiralo i samu arbitražu i međunarodno pravo, smatra predsjednica.

Ona će osobno, kao i ministarstvo vanjskih i europskih poslova, posvuda objašnjavati zašto Hrvatska ne priznaju arbitražnu presudu.

Hrvatska je i ranije predlagala i još predlaže izlazak pred Međunarodni sud pravde u Den Haagu ili Međunarodni sud za pravo mora u Hamburgu, rekla je predsjednica koja se nada da neće biti unilateralnih poteza, ali očekuje da će biti teško nekoliko idućih mjeseci.

Komentiraj