FaH

PRED MILIJUN VJERNIKA: Papa Franjo misom u Philadephiji završio posjet SAD

Papa Franjo završio je u nedjelju u Philadelphiji šestodnevni posjet Sjedinjenim Državama velikom misom pred milijun vjernika pošto se ranije sastao sa žrtvama pedofilije i zatvorenicima, obratio američkom Kongresu i Općoj skupštini UN-a, a prije SAD-a posjetio komunističku Kubu

Na misi u parku Philadelphije Papa je snažno ponovio dvije središnje teme svoje američke turneje, a to su zaštita obitelji i okoliša, o kojima je govorio pred Kongresom i u Ujedinjenim narodima.

“Ne možemo dozvoliti sterilne podjele”, rekao je nekoliko mjeseci prije konferencije o klimatskim promjenama u Parizu upozorivši da svijet mora hitno zaštiti dom (Zemlju) i u to se mora uključiti “cijela ljudska obitelj u pokušaju da postigne cjelovit i trajni razvoj”.

Stigavši u papamobilu praćen oduševljenjem stotina tisuća okupljenih duž velike prometnice grada, papa Franjo je poljubio djecu i blagoslovio beskućnike.

Mnoštvo se okupilo u desetak redova duž Benjamin Franklin Parkway, a mnogi su se popeli na stabla kako bi imali bolji pogled.

Ta velika misa bila je vrhunac šestodnevne turneje tijekom koje je poglavar 1,2 milijarde katolika u svijetu bio prvi Papa koji se ikada obratio američkom Kongresu u Washingtonu te Općoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku.

U SAD-u je govorio o temama koje su mu bliske poput raspodjele bogatstva, imigracije i ekologije.

Papa Franjo se ranije u nedjelju sastao sa žrtvama svećeničkog spolnog zlostavljanja i poručio da “Bog plače” zbog tih zločina za koje će morati odgovarati svi koji su ih počinili, ali i oni koji su ih prikrivali, rekao je.

Amerikance je pozvao da odbace “neprijateljstvo” prema novopridošlicama, a oduševljenim se južnoameričkim katolicima obratio na materinjem španjolskom.

Migranti su prigrlili riječi Pape koji je stao u njihovu obranu u trenutku kada neki republikanci, koji bi rado zasjeli u Bijelu kuću, najavljuju podizanje ograde uzduž američko-meksičke granice.

Prije mise Papa se susreo sa stotinjak zatvorenika u zatvoru Curran-Fromhold te uputio kritiku zatvorskom sustavu “koji se ne brine za zaliječenje rana, ublaženje boli i nuđenje novih mogućnosti”.

Papa je pred Kongresom pozvao u četvrtak američke zastupnike da ukinu smrtnu kaznu, kako bi omogućili rehabilitaciju na koju, drži on, svi imaju pravo. On je jednom prilikom ranije ocijenio da je doživotni zatvor prikrivena smrtna kazna.

“Žalosti pogled na osobe koje misle da samo drugi imaju pravo biti pročišćeni i koje ne prepoznaju da su njihove iscrpljenosti, bol i rane također iscrpljenost, bol i rane društva”, dodao je o savjesti brojnih osoba i dodao “Svima nam treba pročišćenje da bismo postigli unutrašnju promjenu”.

Nakon mise u Philadelphiji 78-godišnji Papa otputovao je u Rim čime je završio pastoralno putovanje SAD-u te prije toga, komunističkoj Kubi koja ga je oduševljeno dočekala. Vjernike na Kubi pozvao je da “služe” najslabijima istodobno odbacujući “služenje ideologiji”. Dojučerašnje neprijatelje Kubu i SAD, pozvao je da nastave putem približavanja.

Komentiraj