PRAVNI STRUČNJAK: “Ako je epidemiološka situacija povoljna, nema smisla da Stožer donosi odluke”

Docent s Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Đorđe Gardašević komentirao je sadašnji rad  Nacionalnog stožera civilne zaštite i poručio kako ne vidi više svrhu da oni i dalje donose odluke ako je epidemiološka situacija povoljna i da bi njihove mjere trebale biti jasnije i bolje obrazložene.

“Svaka mjera koja se donosi od strane tijela javne vlasti mora imati neko obrazloženje… Očito je da su mjere koje donosi Stožer potaknute željom da se zaštiti zdravlje, ali svaka mjera treba imati utemeljenje u činjenicama, da Stožer da obrazloži zašto su je donijeli i zašto vjeruju da doprinosi ostvarenju cilja”, rekao je prilikom gostovanja na N1 televiziji i dodao da, ako se radi o zabrani rada nedjeljom, treba biti i obrazloženje – zašto baš takva mjera te koji su njeni dosezi i posljedice te kako donosi ostvarenju cilja.

U Republici Hrvatskoj proglašeno je, zbog koronavirusa, stanje epidemije

“Po meni je notorno da je to stanje prirodne nepogode, to ima ustavne implikacije… Država tada reagira sukladno okolnostima, reagira brzo, efikasno, učinkovito, ne mora dati toliko objašnjenja… Ako je stanje redovno, podrazumijeva se da se i odluke obrazlažu kao i u redovnim okolnostima”, pojasnio je Gardašević i još jednom istaknuo važnost davanja obrazloženje zašto neka konkretna mjera doprinosi ostarenju cilja.

Podsjetio je kako je cijeli proces relaksacije mjera započeo 23. travnja na sjednici Vlade. “Vlada je dala tempo, a ekspertne ustanove su postupale po tome. Trebalo je biti obrnuto.”

Stožer treba prestati sa radom

“Trebao bi završiti svoj posao… Ako su rizici za širenje zaraze nestali ili minimalni, od ekspertne skupine trebala bi doći jasna, predvidiva analiza, koja bi rekla da treba završiti epidemiju… Ako je situacija povoljna, nema smisla da Stožer donosi odluke ovoga karaktera koje donosi zadnjih nekoliko mjeseci”, pojasnio je pravni stručnjak.

Škola trebala završiti online 

Tokom emisije je iznio svoj stav o povratku djece u školske klupe i poručio kako bi bilo pametnije da se ova školska godina kompletno završila online.

Komentiraj