Požar u Segetu Gornjem: “Sve su kuće obranjene, vatrogasna vozila i dalje osiguravaju svaki objekt”

Požar u Segetu Gornjem ulazi u treći dan, još je aktivan na nepristupačnim dijelovima, a do jutros je u njemu izgorjelo oko 1600 hektara niskog raslinja, makije, borovine i nešto maslinika.

Rano jutros u gašenje tog najvećeg požara na obali u zadnje četiri godine priključila su se dva kanadera. Tijekom noći je na terenu bilo 106 vatrogasaca sa 37 vozila, a jutros se očekuje preraspodjela snaga.

“Gori trenutno u brdima, na sjevernoj i istočnoj strani. Nema opasnosti za kuće, a puštena je i struja, ali ima otvorene vatre koju gase dva kanadera na brdu prema Labišnici”, rekao je za N1 vatrogasni zapovjednik Ivan Kovačević. Strahuju, dodao je, da će se zbog juga situacija ponovno pogoršati, no polažu nadu u vremensku prognozu koja za četvrtak na širem splitskom području najavljuje kišu.

Vatrogasci su cijelu bili koncentrirani na Labišnicu gdje nikako ne prestaje gorjeti, no unatoč tome kažu da im je noć bila relativno mirna. Kako se doznaje, vatra, barem za sada, ne ugrožava ljude i objekte, a procjenjuje se da, iako se radi o zaista velikoj izgorenoj površini, materijalna šteta od tog požara neće biti velika jer je uglavnom riječ o teško pristupačnom i nenaseljenom terenu gdje većinom raste trava, eterično bilje, kadulja i vrisak.

Prema posljednjim informacijama iz Hrvatske vatrogasne zajednice, požar je pod nadzorom vatrogasaca, a kanadere će zamijeniti air-tractori.

“Od 06:05 sati radi pomoći u gašenju na požarištu su angažirana i dva zrakoplova Canadaira. Zbog trenutne povoljnije situacije na požarištu u 06:59 sati zatraženo je angažiranje 2 Air-tractora Fire Boss koji će zamijeniti Canadaire i dalje osiguravati saniranje požarišta iz zraka.

Prema riječima glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, situacija je na požarištu dobra: “Mirno je i nema izdimljavanja. Canadairi saniraju rubne dijelove požarišta, a tijekom noći napravili smo zamjenu vatrogasnih snaga. Sve su kuće obranjene, a vatrogasna vozila i dalje osiguravaju svaki objekt. I danas se nastavlja sa sanacijom požarišta”.

Komentiraj