Britanski Mail u subotu je objavio isječak videa u kojem se prvi put nakon siječnja pojavio zloglasni krvnik Islamske države Jihadi John. U video snimci trajanja minutu u 17 sekundi, Jihadi John se pojavljuje bez maske i obećaje ‘nastavak odrubljivanja glava’ te povratak u Veliku Britaniju sa samoprozvanim vođom te terorističke skupine.

Jihadi John je sudjelovao u jezivim odrubljivanjima glava najmanje sedam talaca u Siriji. Krvnik je u veljači identificiran kao 27-godišnji Mohammed Emwazi iz Londona. Posljednji je put viđen u videu krajem siječnja, u kojem je odrubio glavu japanskom zarobljeniku Kenjiju Gotu.

Mail vjeruje kako je ovaj video snimljen s mobitela prije dva mjeseca u blizini grada Deir Ezzor u jugoistočnoj Siriji. Jihadi John sa britanskim naglaskom na snimci govori kako će nastaviti sjeći glave. Do filma su došli pobunjenici sirijske vojske, koji su ga poslali kolegi u bugarskoj prijestolnici Sofiji. “Gleda u kameru i kaže kako je on Mohammed Emwazi te kako će se uskoro vratiti u Britaniju s Khalifom, vođom Islamske države”, ispričali su aktivisti za Mail.

“Nastavio je pričati o odrubljivanju glava, a na snimci se vode i dvojca maskiranih muškaraca koji su izgledali kao tjelohranitelji. Ubit ćemo kuffara”, navode aktivisti. Kuffat je arapski termin za nemuslimane i nevjernike.

 

  • List navodi kako je snimku pokazao stručnjaku za mapiranje lica, koji je pronašao niz sličnosti u morfološkim i proporcionalnim usporedbama te vjeruje kako se radi o Jihadi Johnu. Ukoliko uhite Jihadi Johna, to bi bilo dovoljno za sudsku presudu.

 

Nakon identifikacije Emwazija, pojavile su se brojne fotografije iz njegovih školskih dana u Velikoj Britaniji. Prošli mjesec je bilo nagađanja kako je sa Islamskom državom pobjegao u Libiju. Ostala izješća ukazivala su na to da je pobjegao od svojih suboraca koji su ga htjeli ubiti. Ali, novi video pobija ta izvješćša.

Jihadi John je jedan od najtraženijih ljudi, a nagrada za njegovo uhićenje je 6 milijuna funti. Postao je najpoznatiji svjetski džihadist nakon što je odrubio glavu američkom novinaru Jamesu Foleyju (40) prije godinu dana. Bilo je to prvo u nizu pogubljenja zapadnih zarobljenika tijekom sljedećih pet mjeseci. Među pogubljenima su i Amerikanac Steven Sotloff (31), Britanac oženjen Hrvaticom David Haines (44), britanski taksist i humanitarac Alan Henning (47), američki humanitarac Peter Kassig (26) i Japanci Haruna Yukawa (42) i Kenji Goto (47). Snimljen je u videima na kojima se prikazuje smaknuće najmanje 17 sirijskih vojnika.

Komentiraj