Povratak virusa u BiH, Federacija proglašava epidemiju?

Covid 19 vratio se u BiH: šesnaest zaraženih u Sarajevu i još sedam u Federaciji BiH rezultat je 279 testova koji su jučer provedeni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, objavio je N1 BiH.

Osim u Sarajevu, virus je potvrđen i u Kaknju, Maglaju, Trnovu, Zenici i Travniku.

Ministar Federacije BiH Vjekoslav Mandić izjavio je kako je “crni scenarij izbjegnut”, ali i upozorio kako “nije gotovo”.

“Svi zajedno smo svjesni mogućnosti pogoršanja situacije, kao i sindroma sagorijevanja onih koji su iznijeli prvi val. Moramo nastaviti raditi i djelovati nesmanjenim intezitetom”, kazao je Mandić nakon sastanka kriznog stožera federalnog Ministarstva zdravstva o borbi protiv virusa.

Federacija BiH dosad nije proglasila epidemiju, ali sada bi to mogla učiniti. “Prijedlog s kantona je da se proglasi epidemija u Federaciji iz razloga što bismo tada imali lakše i brže djelovanje u slučaju pojave većeg broja oboljelih”, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije Nermin Avdić.

Avdić je upoorio da će “i u budućnosti dolaziti do pojave žarišta na određenim prostorima i ulazak virusa, te da treba kontinuirano raditi na prevenciji.”

Ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić ustvrdila je kako bi proglašenje epidemije olakšalo rad zdravstvenim službama.

Komentiraj