POVRATAK IZ RIJA Zlatko Mateša o rekordnim Igrama, žalbi zbog srebra Damira Martina…

Luka Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša večeras je u Dnevniku Nove TV komentirao završene Olimpijske igre u Rio de Janeiru. “To je povijesni uspjeh hrvatskog sporta i mogu reći da smo svi ponosni na sve sportašice i sportaše koji su nas predstavljali u Riju”, rekao je Mateša komentirajući rekordnu žetvu medalja hrvatskih sportaša u Brazilu.

Otkrio je i što se događa sa žalbom zbog srebrne medalje Damira Martina. “To je materija koja je u nadležnosti Hrvatskog veslačkog saveza, oni su napravili jednu ekspertnu skupinu koji će vidjeti na koje elemente se možemo žaliti i onda ćemo ako za to postoji dovoljno razloga ići na Sportski arbitražni sud (CAS)”, kazao je.

Mateša je rekao da je država u projekt Rija kroz Hrvatski olimpijski odbor uložila oko 37 milijuna kuna. Taj je projekt, dodaje, započeo u prosincu 2012. godine. “Ako ćemo uspoređivati, austrijski projekt za Rio iznosio je oko 20 milijuna eura, a rezultat je bio samo jedna brončana medalja. Prema tome nije sve u novcu”, kaže Mateša.

Najavio je kako će Vladi uputiti zahtjev da se sportašima, kao i kulturnim djelatnicima, osiguraju isti uvjeti što se tiče zdravstvenog i mirovinskog osiguiranja. “Isto tako želimo da se sustav financiranja napravi na način da se obuhvati i onaj dio prihoda od igara na sreću koji se ostvaraje kroz internetsko klađenje, ne domaćih organizacija, koje iz Hrvatske izvlači preko milijardu kuna, a pritom te strane organizacije ne plaćaju nikakve poreze niti ne plaćaju onaj dio koji odlazi na sport. To je rezerva koja bi bila dostatna da financiranje bude bolje”, dodao je Mateša.

Komentiraj