Potvrđena prva pravomoćna presuda za kredit u eurima

Pixabay

Na Županijskom sudu u Zadru potvrđena je prva pravomoćna presuda za jedan kredit u eurima, na temelju koje je Addiko banka d.d., bivša Hypo banka, ovršena za 48.970 kuna, a pripadajuće zatezne kamate u iznosu oko 35.000 kuna bit će ovršene uskoro, priopćila je udruga Franak.

Županijski sud u Zadru prihvatio je stav da se kolektivna presuda odnosi i na euro kredite u onom dijelu, koji se odnosi na nepošteno ugovorene kamatne stope.

“Ako bi se takva praksa primijenila i na drugim županijskim sudovima, to bi značilo da se pravomoćna kolektivna sudska presuda u dijelu koji se odnosi na kamatne stope odnosi na sve valute i sve vrste kredita te da nema zastare potraživanja preplaćenih kamata niti za takve kredite”, ističu iz udruge Franak.

Iz udruge napominju kako će uskoro javnost izvijestiti i o novim pravomoćnim presudama za kredite u švicarskim francima te na kraju poručuju građanima da je svaka banka ovršiva, ako je riječ o nepoštenim kamatnim stopama.

“Dajemo do znanja svima onima koji ne vjeruju kako se banke može ovršiti, da je banka jednako ovršiva kao i svaka druga fizička ili pravna osoba. Isto tako, time dajemo do znanja još jednom da se kolektivna sudska presuda odnosi i na euro, i na kunske kredite, kada su kamate u pitanju”, zaključuju se u priopćenju udruge Franak.

Komentiraj