Pixabay

Posljedice suše u Sloveniji “skoro nepopravljive”

Posljedice dugotrajne suše u Sloveniji stručnjaci već uspoređuju sa  onima iz  2003. godine, kad znatnijih oborina nije bilo od ožujka sve do rujna, a štete na poljoprivrednim kulturama smatraju se katastrofalnima.

“Šteta je skoro nepopravljiva jer su usjevi ušli u zaključnu fazu vegetacije”, rekla je za POP-TV Ana Žust iz državne agencije za okoliš.

Travnjaci su suhi i nema košnje, a kukuruz koji se suši i ima vrlo male  klipove pogodan je možda samo za silažu jer su oborine na sjeveroistoku zemlje za tu kulturu zakasnile mjesec dana.

Lanjske zalihe sijena polako nestaju, pa će hranu za krave, bikove i svinje možda trebati uvoziti.

Neki stručnjaci sada predlažu da se makar samo za svninjogojce intervenira kukuruzom iz državnih  pričuva.

Neke će najvažnije poljoprivredne kulture po ocjenama slovenskih stručnjaka imati samo trećinu prosječnog uroda, a nastradali su i maslinici.

U vinorodnim krajevima Slovenije zbog ranog dozrijevanja grožđa berba će početi već krajem idućeg tjedna, a proizvođači očekuju vrlo dobru kvalitetu vina.

Teške posljedice ljetne suše pogoršava činjenica da je i proljeće bilo vrlo sušno, zbog čega je količina vode u zemlji pred ljeto bila mnogo manja od one koja je uobičajena i poželjna.

Komentiraj