Ponajbolji europski košarkaš u povijesti i osvajač dva NBA naslova Pau Gasol objavio kraj karijere

Trostruki osvajač olimpijskih medalja, dvostruki NBA prvak i svjetski prvak sa Španjolskom Pau Gasol objavio je prekid košarkaške karijere.

„Ovo je za mene, nakon toliko godina u košarci, jako teška odluka“, rekao je 41-godišnji Španjolac u emotivnoj oproštajnoj poruci. „Jedna od stvari koju sam uvijek želio je da završim karijeru igrajući i uživajući, a ne mučeći se s ozljedama. Zahvalan sam svima koji su mi pomogli da osvojim zadnju titulu prvaka s Barcelonom, klubom u kojem je sve za mene počelo, i koji su mi pomogli da igram na petim Olimpijskim igrama“.

Paul Gasol je kao 21-godišnjak iz Barcelone otišao u NBA, u Memphis Grizzliese u kojima je bio sedam sezona, da bi zatim do 2014. igrao za LA Lakerse. Uslijedile su dvije sezone u Chicago Bullsima pa tri sezone u San Antonio Spursima a u Milwaukeeju je odigrao zadnje tri NBA utakmice. Od 2019. se dosta mučio s ozljedama, a u veljači ove godine se vratio u Barcelonu.

U karijeri je osvojio srebra na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008. i Londonu 2012. i broncu u Riju 2016. Osvojio je Svjetsko prvenstvo 2006, a na Europskim prvenstvima tri puta je osvojio zlato te po dva puta srebro i broncu. NBA prvak je bio 2009. i 2010. s LA Lakersima, 2002. godine je bio najbolji Rookie NBA sezone, šest puta je igrao All star utakmicu, dva puta je bio u drugoj najboljoj petorki NBA lige… U NBA karijeri je u 1.226 utakmica prosječno imao 17 koševa i 9.2 skokova po utakmici.

Komentiraj